commons.wikimedia.org
NATO brodovi (Foto: Arhiva)

Potezi NATO-a u uslovima nedostatka dijaloga sa Rusijom stvaraju preduslove za rast potencijalnih sukoba, uključujući i na Baltiku, izjavio je u intervjuu za Sputnjik direktor Drugog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Beljajev.

– Postupci NATO-a, koji često graniče sa provokacijom i agresivnošću, a posebno u uslovima kada, u suštini, ne postoji realni dijalog između Rusije i alijanse, a vojni kontakti su blokirani, stvaraju preduslove za rast potencijalnih sukoba, uključujući i u tradicionalno mirnom regionu Baltičkog mora, gde nema pitanja koja zahtevaju vojno rešenje – istakao je Beljajev govoreći o bezbednosnoj situaciji na Baltičkom moru.

On je istakao da je aktivnost ruskih oružanih snaga na Baltiku, ali i na Arktiku, za stepen niži nego u zemljama NATO-a.

– Više puta smo pokretali predloge usmerene na deeskalaciju vojnih tenzija, izbegavanje nerazumevanja međusobnih namera. To je nastavak vojnog dijaloga, povlačenje područja vojnih vežbi sa kontakt linije Rusija-NATO, sprečavanje opasnih vojnih aktivnosti i incidenata, pre svega u regionima Baltičkog i Crnog mora – upotreba primopredajnika, određivanje minimalnog rastojanja prilikom približavanja aviona i brodova, uzajamno informisanje o predstojećim vežbama, pozivanje posmatrača na te vežbe. Alijansa je naše inicijative, u suštini, ignorisala – podsetio je diplomata.

Ruska karta

Norveška pokušava da iskoristi „rusku kartu“ da bi objasnila razvoj svojih vojnih aktivnosti u regionu, dodao je Beljajev.

Beljajev je rekao da se svi trenažni letovi ruskih vazduhoplovnih snaga, kao i druge vojne vežbe, izvode u skladu sa utvrđenim međunarodnim pravilima i nisu usmereni ni protiv Norveške ni protiv bilo koga drugog.

– Norveška strana pokušava da opravda povećavanje vojnih aktivnosti Norveške u severnoevropskom regionu i napore da se NATO uključi u Arktik. Norveško rukovodstvo aktivno igra na ‘rusku kartu’ kako  bi se potvrdila ispravnost takve politike u očima sopstvenog stanovništva. Otuda preterani tonovi u njihovim izjavama – napomenuo je diplomata.

Ranije je ambasador Norveške u Rusiji Rune Resaland optužio Rusiju da njeno ratno vazduhoplovstvo imitira napade na norveške ciljeve.

Norveška puna kontingenata NATO-a

Norveška se u poslednje vreme namerno puni kontingentima NATO-a, a njihov broj neprestano raste, dodao je diplomata.

– Dešava se namerno ‘napumpavanje’ zemlje kontingentima NATO-a. Broj stranih vojnih jedinica neprestano raste. Smicalice sa navodnom rotacijom i njihovim prisustvom u vezi sa vežbama su neubedljivi. Mi faktički pratimo stalno razmeštanje trupa NATO-a na teritoriji države sa kojom delimo granicu – objasnio je Beljajev.

Takođe je primetio da poslednjih godina dolazi do stalnog širenja obima vojnih vežbi na teritoriji Norveške uz učešće stranih kontingenta, u čijim scenarijima se kao protivnik pojavljuje Rusija.

Izjave o „ruskoj pretnji“ periodično iznose zapadni političari, najčešće iz baltičkih zemalja i Poljske. Moskva je više puta naglašavala da Rusija nikada neće napasti nijednu od država NATO-a. Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, NATO je vrlo dobro zna da Moskva ne planira nikoga da napadne, već jednostavno koristi to kao izgovor da rasporedi više tehnike i bataljona u blizini ruskih granica. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga alijanse u Evropi.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime