pixabay.com
Moskva

Usvajanje rezolucije o povratku SAD u status punopravne članice Uneska bez potpunog izmirenja američkog duga stvara opasan presedan za tu organizaciju, ocenio je stalni predstavnik Rusije pri Unesku Rinat Aljautdinov.

– Stvoren je opasan presedan za Unesko i ceo sistem UN uopšte – narušen je temeljni princip međunarodnog prava, princip suverene ravnopravnosti država koji je bio osnovni za međunarodne odnose – rekao je Aljautdinov, prenosi Tas.

Ruski diplomata je napomenuo da druge zemlje nisu dobijale ustupke kao SAD i da je amandman koji to dozvoljava odbijen tokom debata o rezoluciji.

Tokom vanredne sednice Generalne konferencije Uneska predstavnici zemalja članica usvojili su rezoluciju da se SAD ponovo pridruže organizaciji, prihvatajući uslove Vašingtona za postepeno otplaćivanje duga, prenosi Tanjug.

Rezolucija je usvojena sa 132 glasa za, 10 glasova protiv i 10 uzdržanih, a s obzirom na to da je za usvajanje potrebna većina od 95 glasova, predsedavajući je konstatovao da je rezolucija usvojena.

U dokumentu se konstatuje da je propust SAD da namire svoje obaveze iz proteklog perioda nastao kao posledica okolnosti van kontrole Amerike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here