EPA/Maxim Shipenkov
Mobiilisani ruski vojnik se pozdravlja sa porodicom

Ruski državljani koji su dobili poziv za regrutaciju ne smeju da napuste zemlju dok se ne pojave u vojnom registru i kancelariji za mobilizaciju, navodi se u amandmanima u koje je uvid imala agencija “Sputnjik”.

Predsednik Komiteta za odbranu ruske državne Dume Andrej Kartapolov izjavio je nešto ranije da se obaveštenje o regrutaciji smatra primljenim od momenta kada je postavljeno na ličnom profilu osobe pogodne za vojnu službu.

“Građanima koji su za regrutaciju u vojnoj službi i koji su dobili obaveštenje od vojnog komesarijata zabranjeno je da napuštaju Rusiju. Ova zabrana je na snazi do ispunjenja obaveze da se pojave u vojnom komesarijatu”, navodi se u dokumentima.

U dokumentima se dodaje da regrutacija građana pogodnih za službu u rezervnim oružanim snagama može biti izvršena i bez ličnog prisustva.

– Nacrt zakona o jedinstvenom registru osoba pogodnih za služenje vojnog roka nije povezan sa mobilizacijom, već sa vojnom registracijom – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– I dalje ima mnogo pitanja, poput elektronske pošte, kako će to izgledati i na osnovu čega. Govori se o javnoj službi, ali to nije obavezno. Ovaj rad je apsolutno neophodan jer je potrebno poboljšati i modernizovati vojni računovodstveni sistem – naglasio je Peskov.

On je podsetio da je bilo razgovora o digitalizaciji ovog sektora nakon što su se pojavili problemi u ranoj fazi specijalne vojne operacije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here