Rusija šalje bombardere Amerikancima pod nos

0

Rusi koriste svoje pravo na međunarodno nebo
 

"U trenutnoj situcaiji moramo održati vojno prisustvo u zapadnom Atlantiku i istočnom Pacifiku, kao i na Karibima i Meksičkom zalivu", rekao je Šojgu i dodao da će bombarderi izvoditi letove uz rusku granicu i iznad Arktika.

 

Ruski ministar odbrane nije naveo kolilko će često biti izvođene te patrolne misije niti druge detalje, mada je rekao da će više letova i veća dužina letenja zahtevati bolje održavanje i da zato motaju biti izdata upustva vojnoj industriji.

 

On je rekao da ruske vazdušne snage takođe planiraju izvođenje "osmatračkih misija kako bi nadzirale vojne aktivnosti drugih sila i pomorske komunikacije".

 

Američki vojni zvaničnik je rekao da Rusija ranije nije bombarderima izvodila patrolne msije u Meksičkom zaliuvu, pa ni za vreme Hladnog rata. Ruski strateški bombarderi su bili u toj oblasti, ali samo u okviru posete regionu kada su avioni sletali na određene lokacije u Južnoj ili Centralnoj Amrici. Tokom Hladnog rata u toj oblasti su patrolirale druge vrste ruskih aviona.

 

Portparol Pentagona Stivi Voren rekao je da nije reč o provokaciji, pošto Rusija, kao i svaka druga država, ima pravo da koristi međunarodni vazdušni prostor ili međunarodne vode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here