EPA/Anatoly Maltsev

Vojni sukobi na evropskom tlu i sporovi sa SAD otkrili su “rupe” u vojnom potencijalu Evrope, a čak i ukoliko vlasti tih zemalja stave vojnu potrošnju kao prioritet, biće potrebne godine da se praznine popune, piše list “Volstrit džurnal”.

Kako se navodi, lideri Evropske unije, koji se danas sastaju, planiraju da reše problem odbrambenih slabosti bloka i da se pozabave pitanjem proširenja odbrambene industrije.

„Jačanje bezbednosti Evrope zahtevaće povećanje rashoda na odbranu u trenutku kada mnoge zemlje smanjuju budžete kako bi se izborile sa visokim nivoom duga i slabim ekonomskim rastom“, navodi se u članku pod nazivom „Ruska pretnja stavlja Evropu pred izbor: jačanje odbrane ili zaštita socijalne potrošnje“.

Po mišljenju nekih političara i stručnjaka na koje se list poziva, troškovi stvaranja pouzdane odbrane toliko su visoki da bi ugrozili socijalni model Evrope koji je formiran nakon Hladnog rata.

Prema analizi Međunarodnog instituta za strateške studije iz 2019. godine, „Evropi će biti potrebno najmanje 20 godina da oformi evropske snage koje će biti sposobne da bez učešća SAD odbiju ruski napad na Litvaniju i okolna područja Poljske“, piše list.

– Sve se svodi na političku volju u kombinaciji sa sposobnošću da se javnosti objasni šta tačno treba da radimo. Što ste bliže Rusiji, to je lakše da se to uradi – tvrdi direktorka za Severnu Evropu u Atlantskom savetu Ana Vislander.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here