Pixabay.com

Rusija će u roku od mesec dana u potpunosti odustati od američkog dolara u strukturi Fonda nacionalnog blagostanja (FNB) i smanjiće udeo britanske funte, saopštio je ruski ministar finansija Anton Siluanov na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

– Mi smo, kao i Centralna banka, doneli odluku da smanjimo ulaganja sredstava Fonda nacionalnog blagostanja u dolarske aktive. Ako danas imamo oko 35 odsto investicija FNB u dolarima i 35 odsto u evrima, doneli smo odluku da u potpunosti odustanemo od dolarskih aktiva, ulaganja u dolare zamenićemo povećanjem ulaganja u evro i zlato – objasnio je Siluanov.

Kako je precizirao, udeo dolara u strukturi FNB će biti sveden na nulu, udeo britanske funte do pet odsto, udeo japanskog jena će ostati na nivou od pet odsto, udeo evra će porasti do 40 odsto, juana do 30 odsto, a u strukturu Fonda će ući i zlato sa udelom od 20 odsto.

– Dakle, zamenili smo dolare povećanjem ulaganja od pet odsto u evro, zlato i juan – dodao je ministar.

Na pitanje kada će se to dogoditi, Siluanov je rekao „prilično brzo, u roku od mesec dana“.

Rusija neprekidno diverzifikuje nacionalne rezerve otkako je 2014. godine Vašington počeo da nameće sankcije, kako bi smanjila oslanjanje svoje ekonomije na američki dolar.

U 2019. godini udeo zaliha u zlatnim polugama u ruskim rezervama prvi put je premašio rezerve u američkim dolarima, preneo je RT.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here