EPA/Peter Foley
Vasilij Nebenzja

“Napadi SAD i njihovih saveznika na objekte Huta u Jemenu predstavljaju oružanu agresiju grupe zemalja protiv druge države”, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

– Glavni zadatak UN, sadržan u Povelji organizacije, je da sprečava pretnje miru i suzbija akte agresije ili druge povrede mira u skladu sa principima međunarodnog prava. Sa velikim žaljenjem konstatujemo da smo se juče suočili upravo sa takvom situacijom: oružanom agresijom grupe zemalja protiv druge države – rekao je Nebenzja.

On je podsetio da Savet bezbednosti UN nije odobrio SAD i njihovim saveznicima napade protiv Huta. Takođe je istakao da ti napadi nemaju ništa zajedničko sa realizacijom prava na samoodbranu u skladu sa članom 51 Povelje UN pošto „nije primenjiv na situaciju sa komercijalnim brodovima“.

– Pravo na samoodbranu se ne može iskoristiti za osiguravanje slobode plovidbe, a naše američke kolege to odlično znaju – napomenuo je Nebenzja.

On je konstatovao je da se rat na Bliskom istoku širi na Crveno more i Adenski zaliv.

– Vašington očigledno ne namerava da se zaustavi na ovome – iz Bele kuće su saopštili da ‘zadržavaju pravo’ da obnove vojna dejstva ukoliko uoče nove ‘pretnje’. Ne morate biti vidoviti da shvatite da će i te ‘pretnje’ i mere reagovanja SAD određivati proizvoljno, bez imalo obzira na međunarodno pravo – kazao je Nebenzja.

Takođe je pozvao međunarodnu zajednicu da oštro osudi napad na Jemen.

– Pozivamo međunarodnu zajednicu da oštro osudi napad na Jemen koji je izvela grupa zemalja na čelu sa SAD bez mandata UN. Delimo zabrinutost naših regionalnih partnera u vezi sa tim i pozivamo da se intenziviraju međunarodni napori kako bi se sprečila dalja eskalacija nasilja na Bliskom istoku – poručio je on.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here