EPA/MAXIM SHIPENKOV
Anatolij Antonov

Sjedinjene Američke Države izgubile su dodir sa stvarnošću, razmatrajući verovatnoću direktnog sukoba sa ruskom vojskom, ovakva retorika je nedopustiva za nuklearnu državu, izjavio je ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

– Takve strašne priče plasiraju se da bi se pred poreskim obveznicima i zdravorazumskim političkim snagama opravdali basnoslovni troškovi za ‘obuzdavanje’ Ruske Federacije – ocenio je diplomata.

Prema njegovim rečima, SAD su, pokušavajući da doliju ulje na vatru u ukrajinskom sukobu, “konačno izgubile dodir sa stvarnošću, sa lakoćom razmatrajući mogućnost direktnog konflikta oružanih snaga naših zemalja”.

Istovremeno, diplomata je Vašington i njegovu “nezajažljivu odbrambenu industriju” nazvao direktnim “profiterima od krvoprolića u Ukrajini”.

Antonov je pozvao američke vlasti da se “opamete i prestanu da seju haos po celom svetu” u pokušaju da spasu hegemoniju SAD od pada.

Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da će Rusija, navodno, napasti članice NATO nakon pobede u Ukrajini. Koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi nazvao je veoma verovatnim učešće američke vojske u konfrontaciji sa ruskim snagama u slučaju da ruska vojska pobedi u specijalnoj vojnoj operaciji.

Bajden je ranije zatražio 106 milijardi dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini, ali nije dobio neophodnu podršku u Kongresu. Gornji dom sa republikanskom većinom glasao je za dodelu pomoći samo Izraelu, ali je Senat pod kontrolom demokrata blokirao inicijativu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here