EPA/Jason Szenes
Savet bezbednosti UN (Foto: Arhiva)

Ambasador Ukrajine pri UN Sergej Kislica smatra da Rusiji treba oduzeti pravo veta u Savetu bezbednosti jer je, kako kaže, „učesnica u konfliktu“ u Donbasu.

Pred Generalnom skupštinom svetske organizacije održava se sednica o situaciji na „privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine“, kako to naziva ukrajinska strana.

Kislica je rekao i da Rusiji treba stalno ukazivati na njene obaveze kao učesnice konflikta.

– Sve dok Rusija negira svoju ulogu u konfliktu, perspektive mirnog rešenja biće iluzorne. Rusija nije bila i ne može da bude posrednik u konfliktu koji je ona započela i u kojem nastavlja da učestvuje od prvog dana agresije – tvrdi Kislica.

Zvanična Moskva je nebrojeno puta isticala da nije učesnica konflikta na istoku Ukrajine i da je zainteresovana da se situacija normalizuje u skladu sa odredbama Minskih sporazuma.

Podsetimo, šef Specijalne monitoring misije OEBS u Ukrajini Halit Čevik je nedavno na sednici SB UN potvrdio da posmatrači u sastavu ove misije nisu videli ruske vojnike na istoku Ukrajine, a ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je tačku po tačku dokazao da Kijev nije ispunio do kraja nijednu meru Minskih sporazuma.

Rusija je jedna od pet država koje u Savetu bezbednosti imaju pravo veta. Pored Rusije to pravo imaju i Sjedinjene Države, Kina, Francuska i Velika Britanija. Savet bezbednosti čini još deset članica. One se rotiraju na svake dve godine.

1 KOMENTAR

  1. Боље би било Украјини да се, док је још време врати у савез са Русијом, а не да буде пајац ЕУ и Америке

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime