Hadži Marko Vujičić
Cetinjski manastir

Ruska pravoslavna crkva očekuje da Crna Gora zaključi sa Srpskom pravoslavnom crkvom temeljni ugovor, rekao je predstavnik sekretarijata za međupravoslavne odnose Odeljenja za spoljno-crkvene veze Moskovske patrijaršije Andrej Hošev.

– Finalni korak u rešavanju pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve još nije preduzet– to treba da bude potpisivanje sporazuma između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Sličan sporazum, koji čini osnovu pravnog postojanja u Crnoj Gori, odavno imaju sa državom druge konfesije: Rimokatolička crkva i muslimanska zajednica. U Ruskoj pravoslavnoj crkvi se nadaju da će ovaj sporazum koji je bio najavljen proletos biti zaključen i sa Srpskom pravoslavnom crkvom – rekao je Hošev.

Promena zakona o slobodi veroispovesti koja isključuje diskriminatorske tačke koje su predviđale nacionalizaciju hramova i manastira SPC, po mišljenju Hoševa, važan je korak u ozdravljenju odnosa Crkve i države u Crnoj Gori.

– Ovaj događaj bio je omaž istorijskoj pravdi, jer je upravo crkva postavila temelje crnogorske državnosti u liku crnogorskih mitropolita, pod čijom teokratskom vlašću je Crna Gora živela od kraja 15. veka do sredine 19. veka – dodao je on.

Važan korak u jačanju položaja SPC u republici Hošev vidi u upisu u državni registar Crnogorsko-primorske mitropolije, Budimljansko-nikšićke i Zahumsko-hercegovačke eparhije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here