Ruska milijarda puna zamki

0

Politički krediti su najskuplji: Milan Ćulibrk

 

Srpski pregovarači muku muče u Moskvi da opravdaju velika očekivanja domaće javnosti i nekako pokušaju da pod povoljnim uslovima ugovore detalje čuvene Medvedevljeve milijarde. Međutim, pregovori ne idu glatko. Rusi, razume se, gledaju svoje interese i njihove brojke se, bar zasad, ne uklapaju u srpske želje, ili obrnuto. Ekonomista Milan Ćulibrk smatra da je političko ugovaranje kredita opasno, na žalost ne i strano našim vlastima.

Da li je ozbiljno otići u Moskvu po kredit a da ne znamo ni rok otplate, ni kamate, čak ni projekte u koje bi novac bio uložen?

Srbija u Moskvu krenula sa listom želja, ali bez ijednog projekta

– Od prvog dana govorim da je to amaterski izvedeno, neozbiljno i veoma opasno. Mi smo krenuli sa listom želja, od autoputeva do železnice i rupe u budžetu, da bi se ispostavilo da ruska strana nije zainteresovana za putnu mrežu u Srbiji. Srpski zvaničnici su otvoreno govorili da će se ruskim novcem graditi metro u Beogradu, a pokazalo se da nemamo ni jedan jedini projekat za taj posao.

 

 

Budžet prazan i dogodine

 

Da li će eventualno otezanje pregovora uskratiti ovogodišnji budžet za planiranih 200 miliona dolara?
– Državna kasa je suočena sa problemima i vlada računa i naredne godine sa velikim budžetskim deficitom, tako da će 200 miliona dolara od tog zajma biti, najverovatnije, upotrebljeno za te namene i to za budžet za 2010. godinu.

Mislite li da je ovaj aranžman od starta ugovaran politički, a ne ekonomski?
– To je potpuno jasno i nije nam prvi put, čak ni u skorijoj prošlosti. Prodaja Naftne industrije Srbije je takođe bio politički posao i imamo mnogo glavobolje zbog toga. Takvu grešku ne bismo smeli da ponovimo, a čini se kao da srljamo u novu. To nema veze sa Rusima, za to smo samo mi odgovorni.


Delite li standard MMF-a prema kojem je svaki kredit sa kamatom većom od šest odsto nepovoljan?

– Svaki kredit sa kamatom većom od pet odsto je nepovoljan, a i to se u našem slučaju promenilo, pa je sada granica tri odsto kamate, s obzirom na to da su nam pod tim uslovima Kinezi odobrili kredit za infrastrukturu. Međunarodne finansijske institucije nam odobravaju kredite sa kamatom od 1,5 odsto, pa ne vidim kako je moguće objasniti da bi dobar posao bio ako nam Rusi daju kredit tri ili četiri puta skuplji. Ako je to posao, onda je loš, ako je politika u pitanju i ona je loša, jer je skupa za građane.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 31.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here