EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Ruska vojska (Foto: Arhiva)

Estonski ministar spoljnih poslova Margus Cakna izjavio je danas da NATO ima oko tri ili četiri godine da ojača svoju odbranu dok predsednik Rusije Vladimir Putin pojačava “ratnu mašinu” svoje zemlje.

Cakna je na konferenciji za novinare tokom posete glavnom gradu Poljske rekao da Estonija ne vidi Rusiju kao neposrednu pretnju njoj i drugim baltičkim državama, Litvaniji i Letoniji, jer je Moskva zauzeta napadom na Ukrajinu, preneo je AP.

“Ali moramo razumeti da je ruska ratna mašina pokrenuta u punom obimu, kapaciteti za proizvodnju i mentalitet, jer Putin sada sve kontroliše”, rekao je on na konferenciji na kojoj je bio sa svojim domaćinom, poljskim ministrom spoljnih poslova Radekom Sikorskim.

Cakna je kazao da estonska vlada procenjuje da bi Rusiji moglo biti potrebno “tri do četiri godine” da pripremi “test za NATO”.

Estonija, Litvanija i Letonija se smatraju među najverovatnijim metama ako Rusija jednog dana odluči da rizikuje napad na alijansu, navela je agencija.

Susedna Poljska, iako mnogo veća, takođe, se oseća ranjivom.

Sve četiri zemlje snažno podržavaju Ukrajinu.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here