EPA/Julia Nikhinson
Vladimir Zelenski i Džo Bajden

Američka politika prema Ukrajini doživela je propast, nema nikakve kontraofanzive, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

– Američka politika prema Ukrajini je propala. Nema nikakve kontraofanzive. Šta se dešava danas? Amerikanci povećavaju isporuke oružja, naše oružane snage rade sjajan posao na paljenju i uništavanju svog tog oružja – rekao je diplomata.

Antonov je naglasio da zbog ovih američkih dejstava „veliki broj Ukrajinaca gine“, ali da ni Amerikance ni predsednika Ukrajine ne zanimaju obični ljudi. Prema njegovim rečima, Vašington i dalje smatra da se nalazi „na ostrvu slobode i prosperiteta, koje će im omogućiti da sami rešavaju sve probleme. Neće uspeti“, naglasio je ambasador.

Antonov je dodao i da Vašington nije spreman za ozbiljan razgovor sa Moskvom ni o ukrajinskom pitanju ni o palestinsko-izraelskom sukobu. Kako je naveo, mešanje SAD u ruske unutrašnje poslove povećaće se kako se budu približavali predsednički izbori u Rusiji.

Takođe je istakao da Rusija ocenjuje nuklearne kapacitete SAD u celini i tražiće kompenzacioni potencijal protiv celokupne količine američkih nuklearnih snaga. Sjedinjene Američke Države kršile su Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (START) i Vašington mora da poštuje njegove odredbe ako želi da ga zadrži na snazi, ocenio je on.

– Danas je svima jasno da su Amerikanci prekršili Ugovor koristeći usmenu ekvilibristiku kako bi opravdali modernizovanje teških bombardera i lansera za rakete “trajdent 2”. Ako je to toliko neophodno, ako je Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju toliko važan, neka ga jednostavno sprovode – rekao je on.

Prema njegovim rečima, danas nema osnova za razgovor između Moskve i Vašingtona o strateškoj stabilnosti.

Govoreći o uslovima za početak pregovora između Rusije i SAD, Antonov je ukazao da „Amerikanci moraju da pokažu iskrenost u svojim namerama, spremnost da vode računa o nacionalnim interesima i pokažu predvidljivost svoje spoljne politike“.

– A najvažnije je, i ovde ću staviti znak uzvika, da promene svoju politiku prema Rusiji – zaključio je diplomata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here