Ruski borbeni avioni presreli američke bombardere (VIDEO)

0
wikipedia.org/Alan Wilson
Ruski avioni MiG-31 (Foto: Ilustracija)

“Ruski borbeni avioni Su-27 dvaput su na ruskim zapadnim i južnim granicama presreli američke bombardere B-52H”, javilo je rusko ministarstvo obrane.

Do bliskih susreta ruskih i američkih aviona došlo je iznad Baltičkog i Crnog mora.

Ministarstvo je potvrdilo da je u ponedeljak dvaput presrelo američke strateške bombardere ne navodeći tačan broj aviona koji su učestvovali u susretima.

– Posade ruskih borbenih aviona Su-27 presrele su strateške bombardere B-52H iz Američkog ratnog vazduhoplovstva koji su se približili ruskoj državnoj granici iz smera Baltičkog i Crnog mora – izjavila je ruska vojska.

Dodala je i da “američki avioni nisu kršili granične propise” i pohvalila ruske pilote koji su američke bombardere “udaljili mirno i u skladu s međunarodnim pravilima”.

Američki strateški avioni, uključujući i one špijunske, u poslednjih nekoliko godina aktivno preleću vazdušni prostor u blizini ruske granice, pri čemu neretko dolazi do bliskih susreta s ruskim avionima, koji su ih udaljavali.

Iako do sada nije dolazilo do većih incidenata, Moskva i Vašington međusobno se optužuju za neprijateljsko delovanje, pri čemu Rusija insistira na činjenici da takvi letovi dovode do nepotrebnih tenzija, dok se SAD žale na neprofesionalno postupanje ruskih pilota prilikom presretanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here