Tanjug/AP
Vladimir Zelenski

Sjedinjene Američke Države novi paket vojne pomoći Kijevu vide kao “pilulu za smirenje” za Ukrajinu koja je na ivici kolapsa, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

“Saopštenje o još jednoj američkoj isporuci oružja režimu nije ništa drugo do pilula za smirenje koju su Zelenskom pripremili prekookeanski ‘dobročinitelji’. Situacija na frontu i u ukrajinskoj vladi je na ivici potpunog kolapsa”, napisao je Antonov na svom kanalu na Telegramu.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da je “smrtonosni poklon objavljen uoči 10. godišnjice evromajdana”.

– Tragična simbolika ‘milosrđa’ Vašingtona leži u činjenici da autori i ideolozi antiruske kampanje kao da jasno stavljaju do znanja Ukrajincima: oni su i dalje ‘u igri’i na njih se i dalje računa. A to što će se zahvaljujući ovom oružju proliti krv hiljada ljudi, ne uzima se u obzir. Za vojno-industrijski kompleks Sjedinjenih Američkih Država važno je samo jedno – ostvarivanje profita od ‘projekta Ukrajina’ – ocenio je visoki diplomata.

– Važno je da Zapad shvati: Rusija, koja se bori za svoje nacionalne interese i bezbednost, ne može se pobediti na bojnom polju. Svaka isporuka zapadnog oružja jednoj postsovjetskoj državi je produžavanje agonije bankrotiranog kijevskog režima –  naglasio je Antonov.

Šef Pentagona Lojd Ostin ranije je tokom posete Kijevu najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 100 miliona dolara. Novi paket pomoći će, prema Ostinovim rečima, uključivati municiju za artiljeriju i sisteme protivvazdušne odbrane, kao i protivtenkovsko oružje.

Istovremeno je američka administracija priznala da se obim pomoći Ukrajini smanjuje zbog činjenice da su sredstva koje je odobrio Kongres praktično potrošena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here