pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ljudi koji prime novu rusku vakcinu protiv koronavirusa biće imuni na njega do dve godine, saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja.

Ministar zdravlja Mihail Muraškov rekao je da je vakcina nastala u istraživačkom centru „Gamaleja“, koji je radio na pronalaženju vakcine i da pritom koriste oprobane procedure uzgoja vektora adenovirusa.

– Želeo bih da naglasim da su istraživači iz naših naučnih centara još 1990-ih godina uspešno ekperimentisali sa pripremom za genske terapije. Daljim istraživanjima formirana je univerzalna platforma za izradu vakcina protiv različitih infektivnih bolesti, a na tim platformama su naučni istraživači i naši stručnjaci uspeli da naprave šest vakcina koje su u različitoj meri u upotrebi u Rusiji – izjavio je Muraško i naveo kao primere vakcine protiv ebola virusa i korona virusa tipa MERS-KoV.

Istovremeno, direktor Nacionalnog istraživačkog centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg izjavio je da preparat koristi adenovirusne kontejnere za isporuku gena koji kodiraju proteine „korone“ kod virusa. Unosiće se dva puta.

Kao što je naučnik pojasnio, isti gen se uvodi na različite nosioce, što omogućava dobijanje zaštitnog imuniteta, pritom tokom dužeg vremenskog perioda.

Kako kaže, takav pristup garantuje s velikom verovatnoćom da će osoba koja je primila ovu vakcinu u „pojačanoj“ verziji – biti zaštićena od moguće zaraze koronavirusom „najmanje dve godine, a verovatno i na duži period“.

Guncburg je takođe precizirao da je takav dugoročni efekat leka dokazan tokom zajedničkog rada Naučno-istraživačkog centra i medicinskih ustanova ruskog Ministarstva odbrane u afričkoj Gvineji na vakcinama protiv virusa ebole.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je u Rusiji registrovana prva na svetu vakcina za prevenciju Covida-19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime