EPA/Robert Ghement
Ruski patrijarh Kiril

Ukrajinski raskolnici, lažni episkopi i organizatori crkvenog raskola biće kažnjeni, to će se desiti vrlo brzo, a aktuelne vlasti neće još dugo vladati Ukrajinom, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

– Mislim da nećemo dugo čekati – Bogu se ne može rugati, i svi raskolnici, tvorci raskola biće kažnjeni, kao i svi oni lažni episkopi na koje se ne može gledati bez stida – toliko njihov izgled nije u skladu sa tutulom koji nose. Vi mislite da samo mi odavde tako gledamo na ono što se dešava na ukrajinskom tlu? Sam ukrajinski narod sve vidi i razume – rekao je on u propovedi posle liturgije u Uspenskom hramu Moskovskog Kremlja.

Ruska crkva, naglasio je, danas, zajedno sa ukrajinskim narodom, već nosi podvig mučeništva i ispovedanja.

– Molimo se za ukrajinsku episkopiju, vernu kanonskoj istini, molimo se za one koji se danas proteruju iz crkava, molimo se za verujući narod da sačuva veru pravoslavnu. Dobro znamo da će, kao što su nestali obnovitelji (raskolnička, Pravoslavna crkva u SSSR), nestati i raskolnici, kao što je slomljena kičma teškim vremenima sovjetskih lidera koji su digli ruku na crkvu, tako ni sadašnja vlast neće vladati Ukrajinom. I mislim, neće proći mnogo vremena – i sve će se promeniti – rekao je ruski patrijarh.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here