pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ruska protivvazduhoplovna sredstva su u zoni konflikta u Ukrajini oborila četiri francuske krstareće rakete velikog dometa „skalp-eg“ i dve granate višecevnog bacača raketa „uragan“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je vojni ekspert Centra za analizu i strategiju tehnologija Jurij Liman rekao, Francuska daje Ukrajini rakete „skalp“ iz svojih ličnih vojnih rezervi.

„Raketa može da pogodi cilj na rastojanju do 560 kilometara“, rekao je on i dodao da su ove rakete predviđene za gađanje ciljeva među kojima i one ciljeve koje štite PVO sistemi.
Francuske rakete su proizvedene tako sa ciljem da se smanji mogućnost njihovog otkrivanja, kako bi mogle da lete na malim visinama. Istakao je da je cilj složeno pogoditi, ali se i dalje mogu uništiti.

Rusija osuđuje bilo kakve isporuke naoružanja Ukrajini. Između ostalog komentarišući i predaju raketa velikog dometa, u Kremlju su izjavili da je potrebno da se razjasni o kakvom je radijusu reč.

„To je, sa naše tačke gledišta, pogrešna odluka, biće velike posledice po Ukrajinu, jer će nas primorati da preduzmemo protivmere“, istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Raketa „skalp-eg“ je francuska verzija britanske rakete „storm šedou“. Raketa je razvijena 1990-ih u kompanijama „Matra“ i „Britiš aerospejs“, a zatim se proizvodila u kompaniji MBDA u dve varijante: „skalp“ za Francusku i „storm šedou“ za Britaniju.

Brzina rakete je veća od 1.000 kilometara na čas i može da pogodi cilj na rastojanju do 500 kilometara.

U maju je Velika Britanija predala Oružanim snagama Ukrajine krstareće rakete „storm šedou“ koji može da pogodi cilj u radijusu od 250 kilometara. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je pokazao rakete koje je poslala Francuska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here