commons.wikimedia.org
NATO brodovi (Foto: Arhiva)

Najnoviji ruski radarski sistem, koji je napravio Istraživački institut za radio komunikacije velikog dometa (RTI), testira se u Crnom moru, saopštila je Sputnjiku pres-služba kompanije.

Najnoviji radarski sistem dobio je radni naziv „Strategija“ i trenutno prati stanje u vodama Crnog mora.

Sistem koristi „satelitske i zemaljske automatske informacione sisteme, podatke različitih radarskih stanica i interne kanale za prenos informacija o objektima flote“. Takođe, „Strategija“ prima informacije od radara koji mogu da otkrivaju površinske ciljeve na nekoliko stotina kilometara.

Obrada podataka o vlasnicima brodova, koji su ušli u Crno more iz Sredozemnog mora, je automatska. Sistem određuje parametre cilja, beleži približavanje brodova granicama ili zabranjenim područjima. „Strategija“ je u stanju da analizira i proceni neobične promene u operativnom okruženju.

Još jedna osobina „Strategije“ je da ima sposobnost bilateralne interakcije sa tehničkim sredstvima, kompleksima i sistemima od kojih prima informacije.

Naučni institut za radio komunikacije se specijalizovao za projektovanje vojnih radarskih stanica. Institut je razvio sistem za upozoravanje na raketni napad „Voronjež-DM“, radarske sisteme „Podsolnuh“ (suncokret), „Kontejner“ i druge radare.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here