Rusko “njet”: Gasprom izbacuje dolar!

0

Foto: Ilustracija

Analitičari navode da je ovo posledica velikog ugovora "Gazproma" sa Kinom za 30-godišnju isporuku energentara u vrednosti od 400 milijardi i geopolitičkog zaokreta Rusije prema Kini i Istoku, posle ukrajnske krize.

 

Pod pritiscima i pretnjama za nacionalnu bezbednost, Rusija i Kina zaboravile su na ideološke i kulturne razlike i još zaključile dogovor sa Indijom. Na taj način srušen je osnovni postulat geokolonijalne politike: tajna kontrole Azije i Evroazije uvek se svodila na izazivanje rivalstva između Indije, Kine i Rusije. Sistem – zavadi pa vladaj.

 

Analitičati podsećaju da je do sada svako ko je tražio alternativu dolaru, kao sistemu, nailazio na ogroman otpor. Svako ko se usudi da ospori hegemoniju dolara – postaje meta napada. Dobar primer su Irak, Libija i Iran.

 

Stiže "Snaga Sibira"

 

Tadašnji libijski lider Moamer Gadafi započeo je premeštanje trgovine gasom i naftom Libije u arapske valute pokrivene zlatom. Usledio je odgovor – avio napadi.

I Teheran je želio da napusti dolar, ali je morao da popusti da ne bi ušao u rat.

Prelazak na nacionalne valute u finansijskim transakcijama između zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) garantovaće priličnu nezavisnost od SAD i Zapada.

 

Analitičari smatraju da i u Evropi postoji interes za prekidanje dominacije dolara, ali predviđaju da će to biti dug i bolan proces.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here