S. Koreja prekida pregovore Seulom?

0

"Južnokorejske vlasti bi trebalo da imaju u vidu da će biti isključene iz svih mirovnih i bezbednosnih pregovora i sporazuma ako se ne izvine", prenela je zvanična novinska agencija Severne Koreje KCNA izjavu vojnog zvaničnika.

 

U upozorenju Pjongjanga navodi se da će biti započet "sveti rat da bi se uništilo sedište južnokorejskih vlasti, koje su donele taj plan, uključujući i predsedništvo", prenela je agencija Rojters. Pretnja je usledila dan pošto je Pjongjang predložio razgovore sa Seulom o obnavljanju turističkih obilazaka enklava na severnom delu Korejskog poluostrva. Turističke posete Južnokorejaca su ranije donosile desetine miliona dolara prihoda Severnoj Koreji.

 

Južnokorejska zastava

Pjongjang je poslednjih nekoliko sedmica slalo protivrečne poruke, od predlaganja mirovnog sporazuma koji bi zamenio primirje, kojim je završen Korejski rat 1953, do upozorenja da će preduzeti vojne akcije ako se ne ispune neki njegovi zahtevi. Poslednja pretnja bi mogla da poveća tenziju na poluostrvu i ugrozi napore regionalnih sila da vrate Pjongjang pregovorima šest država o nuklearnom razoružanju.

 

 

Analitičari smatraju da su vojne pretnje Pjongjanga pokušaj da pojača pregovaračku poziciju u šestopartijskim pregovorima, čiju obnovu nagoveštava posle jednogodišnjeg prekida.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here