M. Filipović
Presrećna: Jelena je prvi put dobila paketić

Dopunska škola na srpskom jeziku u Hamburgu ove godine zbog trenutnih mera u borbi protiv korone nije organizovala tradicionalnu Svetosavsku akademiju. Ipak, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom škola je, bez obzira na lošu epidemiološku situaciju, uspela da organizuje dodelu svetosavskih paketića i tako obraduje najmlađe. Učiteljica Tatjana Filipović kaže da je Svetosavska akademija uvek bila vrlo dobro posećena, pa je ove godine svima žao što nije mogla da bude organizovana na pravi način. Prema njenim rečima prvobitni plan bio je da umesto jedne velike Svetosavske akademije organizuju tri priredbe kako bi ispoštovali sve epidemiološke mere. – Međutim, kad je došlo vreme da to konkretizujemo, shvatili smo da nije moguće ni tako nešto uraditi. Onda smo se preorjentisali i organizovali šest onlajn konferencija na koje su se uključivali učenici sa različitih punktova. Govorili smo o životu i delu Svetog Save, njegovom značaju za našu istoriju, tradiciju i kulturu – navodi Filipovićeva.

Ona dodaje da je i organizacija dodele paketića u prostorijama pri hramu Svetog Arhangela Mihaila specifična zbog korone, pa će biti raspoređena na tri ili četiri dana u zavisnosti od toga kad roditelji mogu da dođu kako bi napravili male grupe.

– Najvažnije nam je da deca budu zadovoljna i srećna – kaže nastavnica, koja je učenicima podelila 160 pripremljenih paketića.

Sa tim rečima učiteljice saglasni su i roditelji koji decu dovode po paketiće. Jedna od njih je i Anđela Tekić koja je došla sa ćerkom Jelenom, kaže da joj je žao što zbog korone nije mogla da bude organizovana veća proslava.

– Jelena je prvi razred i ovo je prvi put da dolazimo na dodelu svetosavskih paketića. Čula sam od drugarica koje odranije dovode decu u srpsku školu da su bile baš lepe priredbe. Nažalost zbog korone mora da bude ovako, ali se nadamo da će sledeće godine biti velika proslava – rekla je Tekićeva.

Njena ćerka kaže da je presrećna što je dobila paketić.

– Mnogo se radovala dolasku u crkvu – dodaje s osmehom malena Jelena Tekić.

Paketiće su dobile i Jelenina drugarica Dunja Pantić i Anastasija Ivanković koja je rekla da je srećna što je dobila poklon, ali i što uči o životu i delu Svetog Save, kao i da voli srpsku školu gde svaki dan nauči nešto novo.

Jelena i Anđela Tekić i Dunja Pantić

Obradovaće ćerke

Jedna od roditelja Tanja Ivkov kaže da je došla da preuzme paketiće za ćerke Emiliju i Nikolinu i sigurna je da će da se obraduju.

– Mislim da je ovo veoma lep gest i da će tako kod dece da se privuče pažnja i probudi znatiželja da još više uče o našoj tradiciji i religiji. Imam dve devojčice i sigurna sam da će biti presrećne kad dođem na vrata sa poklonima. Ove godine nema velike proslave, ali takva je situacija i moramo poštovati epidemiološke mere – kaže Ivkov.

Nastavnica Tatjana je uručila poklon i Anastasiji Ivanković

Poseban dan

– Učenici su sa velikim interesovanjem učestvovali u radu onlajn konferencija. I u ovim neobičnim okolnostima oni su dramatizacijama tekstova, crtežima, pesmama i recitacijama učinili taj dan posebnim i pokazali nepokolebljiv svetosavski duh – ističe Filipovićeva.