Postavljanjem lopte sa potpisima legendarnih igrača, ali i svojim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je simbolično označio početak izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu. Sa njim su se potpisali i postavili kao kamen temeljac predsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, predsednik Srpske Milorad Dodik i ministri Siniša Mali i Zoran Gajić.

Najlepši u Evropi

– Sanjali smo velike snove, a bez velikih snova nema ni rezultata. U dve godine čeka nas mnogo muka, ali i nacionalni stadion koji će biti među najlepšim u Evropi i svetu – rekao je Vučić i dodao da se u Surčinu gradi EXPO, golf tereni, prateći hoteli i objekti, a to donosi privredni rast i prostor za povećanje penzija i plata. Novi nacionalni stadion će, kako je rekao, biti sa objektima za EXPO “grad u gradu”. Imaće tri tematska parka, 10.000 parking mesta, igraće se tu finale lige Evrope 2028, kao i da se gradi i pristanište, pa će moći da se dođe čamcima. Kada je reč o EXPO, sve ide po planu, a Vučić kaže da se očekuje tri miliona posetilaca za vreme trajanja ExPO i više od 120 zemalja učesnika. Nacionalni stadion će imati 52.000 sedišta i biće izgrađen po svim UEFA standardima. Gradiće se po arhitektonskom rešenju Marka Fenvika, a treba da bude završen do 1. decembra 2026.

Predsednik je rekao da će Srbija verovatno biti prva u Evropi po pitanju letećih taksija i da se pregovara sa pet kompanija oko letećih automobila.

– To je simbol inovacija. Leteći automobili postoje u nekoliko kineskih gradova, radimo sa Kinezima i Evropljanima i bićemo prva država u Evropi koja će imati leteće taksije – naveo je Predsednik Srbije.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here