Sa Kosova preko Srbije u svet

0

Sporazum o slobodi kretanja proširen na aerodrom i još nekoliko prelaza: Đurić

Marko Đurić je naveo da je dogovorom postignutim u Briselu omogućeno onim osobama koje imaju lične karte, a ne pasoše koje je izdala Priština, da koriste još jedan broj graničnih prelaza u tranzitu.

 

"Ljudi sa privremenim ispravama, koje su izdale pokrajinske institucije, do sada su mogle da tranzitiraju preko ostalih prelaza ka Mađarskoj i Hrvatskoj, a sada će to biti i prema Bugarskoj i Makedoniji", rekao je Đurić i naglasio da ova mera ne znači upotrebu bilo kakvih drugih putnih isprava, osim isprava Srbije na celoj teritoriji Srbije.

 

"Na području Kosova i Metohije funkcionišu privremene institucije koje su od 1999. godine počele da izdaju različite oblike ličnih isprava – to su UNMIK lične karte, a sada lične karte koje izdaju privremene institucije u Prištini.Onima koji imaju te lične karte do sada je bilo omogućeno da koriste dva granična prelaza – po jedan ka Mađarskoj i Hrvatskoj, a sada će moći da sa tim ličnim kartama, a ne pasošima neke samoproglašene države, da koriste veći broj prelaza".", rekao je Đurić.

 

Odgovarajući na pitanje zašto koristi termin privremene institucije i pokrajinska vlada kada izbori na Kosovo nisu održani po zakonima države Srbije, Đurić je odgovorio da poštuje Ustav Srbije.

 

"Koristimo terminologiju koja je propisana našim Ustavom koji prepoznaje Kosovo i Metohiju jedino kao autonomnu pokrajinu u sastavu Srbije i mi je tretiramo na taj način, ne samo zato što je to naša ustavna obaveza nego je to poltika koju sprovodimo i u koju verujemo", rekao je Đurić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here