EPA-EFE/JASON SZENES
Novak Đoković

Prvi teniser sveta Novak Đoković pohod na 18. grend slem titulu započeo je pobedom nad teniserom iz Bosne i Hercegovine Damirom Džumhurom rezultatom 3:0 (6:1;6:4;6:1)

Srbin je tako i treći put nadigrao bosanskohercegovačkog tenisera u međusobnim duelima, bez izgubljenog seta.

Đoković će u drugoj rundi USO igrati protiv Britanca Kajla Edmunda koji je savladao Kazahstanca Aleksandra Bublika u četiri seta 2:6, 7:5, 7:5, 6:0.

Novak je krenuo silovito na “Artur Ešu”, nakon što je spasao brejk loptu u prvom servis-gemu odmah je oduzeo servis rivalu, a potom još jednom napravio brejk pa je posle samo 17 minuta vodio 4:0.

Nakon toga je rutinski priveo set kraju sa laganih 6:1.

Krenuo je Đoković odlično i u drugom setu, napravio brejk za 2:1, ali onda kreću problemi. Gubi koncentraciju nakon rasprave sa sudijom oko peškira, što Džumhur koristi i vraća servis.

Usledila je žestoka borba, Novak nije uspevao da pronađe ritam, ali spasava tri brejk lopte i sprečava rivala da potpuno preokrene meč.

Međutim, s druge strane nije imao dovoljno mira da “slomi” otpor Sarajlije, pa propušta čak šest brejk lopti u sedmom gemu seta.

Ipak, čim je obuzdao svoje emocija, Đoković pravi brejk kojim prelama set za 6:4, a ispostavilo se i ceo meč.

U trećem setu znatno podiže nivo svoje igre, dok Džumhur gubi dah, pa Đoković sa tri brejka stiže do konačne pobede.

TOK MEČA

TREĆI SET

6:1 – Novim brejkom Novak uzima treći set i furiozno dobija meč!

4:1 – Novi brejk Novaka, sada je na dva gema do pobede na startu US Opena!

1:0 – Brejk Novaka na startu trećeg seta za nadamo se mirniji put kroz treći set.

DRUGI SET

5:4 – Novak pravi brejk! U sledećm gemu će servirati za drugi set.

3:4 – Džumhur osvaja gem koji je trajao blizu 12 minuta gde su se teniseri smenjivali u vođstvu, i dalje nema prednosti brejka.

2:3 – Nakon što su razmenili brejkove Džumhur uzima svoj servis i vodi gemom prednosti.

1:1 – Za sada svako drži svoj servis ali se stiče utisak da Novak može vrlo lako da dođe do brejka u već nekom narednom gemu na servis protivnika.

PRVI SET

6:1 – Džumhur je u ovom setu uspeo da se upiše na semafor ali ništa više od toga, Novak lagano i spretno uzima prvi set posle samo 24 minuta igre.

5:0 – Novak igra bez greške, pravi još jedan brejk i bliži se osvajanju prvog seta, u sledećm će Džumhur servirati za ostanak u prvom setu.

3:0 – Silovito je krenuo naš teniser, došao je do brejka koji je potvrdio kasnije na svoj servis.

1:0 – Dobro je Džumhur parirao Đokovićevom servisu u uvodnom gemu, imao je Sarajlija i brejk šansu, ali je Srbin odoleo i asom stigao do vođstva.

Oni su se se dva puta sastali do sada. Džumhur je Đokoviću u Parizu 2018. predao meč (6:1, 2:1 za Đokovića), a Nole je u Dohi prošle godine slavio sa 6:1, 6:2.

Srpski teniser je proteklih dana imao problema sa bolom u vratu, ali je i pokazao da je u dobroj formi, pa na US open stiže sa titulom Sinsinati Mastersa koji je zbog pandemije koronavirusa igran u Njujorku.

Đoković je tri puta osvajao US open, 2011, 2015. i 2018. i sada će pokušati da dođe do trofeja kojim bi se po broju titula približio Špancu Rafaelu Nadalu (19) i rekorderu Švajcarcu Rodžeru Federeru koji je 20 puta trijumfovao na grend slemovima.

Za razliku od Đokovića, Džumhuru (109. na ATP rang – listi) je najbolji plasman u Njujorku treće kolo iz 2017.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here