Privatna arhiva
SLUŽI BOGU I NARODU: Otac Stevo Mitrić u crkvi Uspenja presvete Bogorodice

Narod na Kosovu i Metohiji više od dve decenije živi kako mora, ili kako drugi hoće. Najčešće su mu jedina mesta okupljanja srpske svetinje, kojih, Bogu hvala, ima napretek u ovom delu Srbije.

Jedna od njih nalazi se u selu Bostane. Hram Uspenja presvete Bogorodice, zadužbina kralja Milutina, koji je u XIV bio deo Novobrdske tvrđave, 1852. godine je za tri dana, od ruku do ruku meštana, preseljen sa vrha planine u podnožje sela Bostane, gde se i danas nalazi. Tom prilikom, izgubljen je freskopis, a poslednjih godina rodila se ideja i želja da se on obnovi.

– Mi smo pre četiri godine počeli sa freskopisom. Prvi novac smo sakupili od ovdašnjih ljudi. Za taj prvi deo, odnosno polovinu crkve uloženo je 12.000 evra. Znate da je narod ovde siromašan, pa sam hteo malo da ga poštedim, rasteretim, odnosno da svi pomognemo ovu svetinju, na neki način, zadužbinu kralja Milutina. Novo Brdo, odnosno rudnici i kovnica novca “krivci” su što danas imamo Studenicu, Gračanicu i ostale velike manastire. Na neki način, Novo Brdo je dalo u srednjem veku sve što je imalo iz svoje utrobe i sad je vreme da mu mi malo vratimo, tako što ćemo da uredimo crkvu koja je tu ostala, da bude dostojna da se na neki način nazove zadužbinom kralja Milutina – poručio je protojerej Stevan Mitrić, rodom iz Bratunca, inače sveštenik na Kosovu i Metohiji već 18. godinu…

Obnova crkve Uspenja presvete Bogorodice počela je odavno…

– Patrijarh Pavle je prvi pomogao ovu svetinju. Po njegovom blagoslovu, u akciju se uključio sveštenik Ilija Šmigić, koji danas služi u Beogradu, u crkvi Svetog arhangela Gavrila. Patrijarh Pavle, tadašnji vladika, odrekao se nekih dnevnica u korist crkve i praktično njih dvojica su zaštitili ovu svetinju da se ne uruši. Opšili su je sa svih strana, što je bio veliki poduhvat. To je bilo 78/79, posle čega nije bilo nekih većih radova.

Godine pauze, pa opet radovi…

– Počeli smo da sređujemo crkvu, stavili smo fresko-malter, uradili drenažu, a sve su to vrlo skupi radovi. Posle toga smo krenuli sa freskopisom. Da bismo završili započeto, neophodno nam je 14.000 evra. Mi smo desetak već sakupili. U Novom Brdu se, na neki način, rodila srpska kultura i taj novac je pomogao da se za Srbiju i srpsko carstvo čuje daleko, a sada bi bilo lepo da svi zajedno potvrdimo da nam je Novo Brdo i dalje bitno, koliko je bilo u srednjovekovnoj istoriji.

Koliko ima Srba danas u tom kraju?

– Konstantin Veliki filozof je u pismima govorio o Novom Brdu kao gradu, koji ima 40.000 stanovnika. Uporedo, u to vreme, Rim je imao 30, a Pariz i London po osam. Ovoga puta, Novo Brdo ima oko 4.000 Srba koji su ostali ovde da žive. Nije ostalo mnogo, ali ono što jeste je ono što valja. Tako ovde govorimo – zaključuje otac Stevo, suprug Sanje, rodom iz Velike Hoče i roditelj Milijani (14) i Novaku (12).

PODRŠKA: Iguman Svetih arhangela kod Prizrena, Mihailo, otac Stevo Mitrić i upokojeni vladika Atanasije Jevtić

PAVLOVIĆ: Nedostaje još 4.000 evra

Jedan od onih koji aktivno učestvuju u prikupljanju sredstava za pomoć crkvi u Bostanu je Nemanja Pavlović:

– Godinama unazad idem na Kosovo i Metohiju sa društvom i godinama noćimo kod oca Steve, koji je naš domaćin. Slučajno sam, par dana pre Vidovdana, video na mrežama apel za pomoć crkvi Uspenja presvete Bogorodice, pa rekoh, hajde da probam, sa prijateljima da sakupim koliko mogu. Kada sam otišao u Bostane, odneo sam to nešto malo novca, koliko sam uspeo da prikupim za nekoliko dana. Otac Stevo mi je tom prilikom poručio: “Ti si od sada zadužen za prikupljanje novca za freskopis”. Tako sam se aktivnije uključio u akciju i, eto, nedostaje naizgled malo, ali dosta novca – još četiri hiljade evra.

Nemanja Pavlović

Između Draganca i Narodne kuhinje

Hram Uspenja presvete Bogorodice nalazi se na 14 kilometara od manastira Draganac. Pet kilometara niže je Narodna kuhinja “Majka devet Jugovića”. Za ovaj deo Kosovskog Pomoravlja često se prikupljaju sredstva. Na red je došlo da se pomogne selu Bostane, odnosno freskopisanju crkve iz XIV veka…

Za uplate iz inostranstva

Raiffeisen BANK

NAME: SPCO-NOVOBRDSKA

Address: Novo Brdo, Bostane bb

1501 0110 0162 5860

IBAN: XK05 1501 0110 0162 5860

Swift code: RBKOXKPR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here