Lična arhiva
Tradicionalno druženje: Učesnici u svečanoj sali Sabornog hrama Svetog Save

U Parizu je održan tradicionalni Sabor pesnika dijaspore u okviru Pesničkog proleća, a udruženja Art et la vie i Pariski pesnički krug okupili su naše poete iz Francuske, Nemačke, Austrije i Srbije. Prota Nikola Škrbić je u svečanoj sali Sabornog hrama Svetog Save blagoslovio i pozdravio učesnike i sve prisutne, a ovo tradicionalno pesničko druženje otvorili su učenici Srpske dopunske škole pri Ministarstvu prosvete Srbije, kao i đaci škole “Sveti Sava” koja deluje pri crkvi.

Učenike je predstavila profesorka Milija Jevremović, a Helena Pavlović, Tara Nikolić, Đurđa Čedomirović, Sofija Lavernj, Teodora Paunović, Sara Sarčević i Tara Simonov recitovale su stihove naših poznatih pesnika Čika Jove Zmaja, Mike Antića, Mire Alečković, Ljubivoja Ršumovića, Desanke Maksimović i Dobrice Erića. Publika je svih sedam učenica pozdravila velikim aplauzom.

Recitovale na srpskom: Učenice dopunskih škola

U prvom delu programa pariskoj publici su se predstavili i gosti. Aleksandar Saša Jovanović, pesnik, kulturni radnik i predsednik Udruženja Sedmica iz Frankfurta, pozdravio je prisutne i govorio o tradicionalnoj saradnji uz pesnička kazivanja. Došao je sa koleginicom Nisvetom Grabovac koja se takođe predstavila poezijom. Stihove su govorile i Mirjana Nikić, pesnik i novinar “Politike”, i Nina Savčić, koje su stigle iz Beograda. Svetlana Matić iz Beča, profesor, pedagog, pisac, pokazala je zašto je njen doprinos očuvanju srpske kulture izuzetan.

Publika je uživala u programu

Drugi deo programa pripao je pesnicima Pariskog kruga, a otvorila ga je Dušica Stanisavljević, bivša prosvetna radnica koja piše lepu poeziju. Zatim su svoje stihove kazivali Ranka Todorović Grubešić, Nikola Šuica i njegov saradnik, slikar Ljubomir Milinkov, Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac, Jelena Radenović, Slobodan Slavković, Milinko Spasojević i na kraju organizatorka, pesnikinja Danica Dana Dodić.

Saša Jovanović, Ranka Todorović Grubešić, Nisveta Grabovac i Nikola Šuica

Druženje učesnika i publike koja je pratila ovu lepu pesničku manifestaciju nastavljeno je uz bogat koktel kome je veliki doprinos dao Slobodan Sloba Janković.

Svetlana Matić, Danica Dodić i Mirjana Nikić

Čuvamo pisanu srpsku reč

Danica Dana Dodić ocenjuje da je Sabor bio vrlo uspešan.

– Valjalo je uložiti truda da se ovo organizuje, ali kada je rezultat dobar, samo on ostaje u sećanju. Imali smo dobru poeziju pesnika, ne samo onih iz Pariza, već i onih koji su prevalili kilometre da bi pročitali dve pesme. To je dokaz ljubavi prema poeziji i pisanoj srpskoj reči koju svi čuvamo kao deo nas živeći već dugo daleko od zemlje u kojoj smo rođeni. Takođe, učenici dopunskih škola ulepšali su ovo veče i nadam se da će sačuvati jezik porekla. Hvala i publici koja je ispunila salu i pratila nadahnute pesničko nadigravanje – navodi Dodićeva.

Ona posebno zahvaljuje prosvetnim radnicama, Miliji Jevremović koja je vodila dečji deo programa, kao i Blaženki Trivunčić i Mariji Praizović, bivšoj i sadašnjoj koordinatorki dopunske nastave, na uspešnoj saradnji.

Muzička pauza

Kada su pesnici nakratko napravili pauzu usledila je muzika. Nastupili su učenica, pijanistkinja Emilija Filipović i Dragutin Jastrebić koji je na gitari izveo svoju kompoziciju na stihove Danice Dodić.

Praznik stihova

– Veoma sam počastvovana činjenicom da sam učestvovala na 24. Saboru pesnika dijaspore. Bio je to praznik pesničke reči i susret naših stvaralaca iz Evrope. Čestitam Dani Dodić što više od dve decenije organizuje susrete pesnika i time daje veliki doprinos očuvanju srpskog jezika i kulture u rasejanju. Posebno sam impresionirana nastupom đaka Srpske dopunske škole u Parizu koji su recitovali pesme naših najznačajnijih pesnika – ističe profesorka Svetlana Matić iz Beča.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here