Sačuvati temelje identiteta

0

Ceremonija lomljenja slavskog kolača
 

Ovo je rekao predsednik Srpske narodne odbrane za Kanadu Miodrag Dangubić, pozdravljajući goste na obeležavanju krsne slavi ove patriotske organizacije, Svetog Simeona Mirotočivog, u sali pri crkvi Svetog Nikole u Hamiltonu.
 

"SNO, proslavljajući ovoga sveca, sledi stope Simeona Mirotočivog, koji je sa verom u Boga i verom u svoj narod postavljao temelje hrišćanstva i srpske državotvornosti, koju SNO od svog osnivanja 1908. godine pa do današnjeg dana verno i iskreno sledi. SNO ima zadatak da čuva, brani i prenosi tu tradiciju na nove naraštaje i nova pokolenj",  poručio je Nikola Samac, kum ovogodišnje slave.
 

Osnovan fond "Milutin Bajčetić"

Predsedništvo SNO-a donelo je odluku da se osnuje Fond koji će nositi ime pokojnog Milutina Bajčetića, osnivača ove patriotske organizacije za Kanadu, obelodanio je Miodrag Dangubić. Fond će sakupljati novac za školovanje srpskih studenata u Kanadi.

Ispred omladinske organizacije "Kosovski zavet" prisutnima se obratila Dragana Tubonjić, član Predsedništva.
 

"Nadam se da će "Kosovski zavet" i Srpska narodna odbrana zajednički raditi na projektima koji imaju zajednički cilj, a to je očuvanje srpskog identiteta i pravoslavne vere. Verujem da samo udruženi možemo prevazići sve krize."

Na svečanosti su se okupili brojni ugledni gosti. Pre ručka obavljena je ceremonija lomljenja slavskog kolača, što je uz pomoć kuma slave za ovu godinu Nikole Samca i kuma za iduću godinu Miše Alimpijevića, učinio protojerej stavrofor Vojislav Pavlović, sveštenik u crkvi Svetog Nikole.
 

Doprinos slavlju dao je i guslar Novica Stanić iz Kičinera. On je i guslarskom pesmom podsetio na srpski identitet koji današnje generacije moraju da sačuvaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here