Sjedinjene Američke Države pružile su danas garancije Visokom sudu u Londonu koje je zahtevao povodom slučaja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Sud je u odluci u 26. marta tražio garancije od SAD da će Asanž moći da se pozove na Prvi amandman i da se neće suočiti sa smrtnom kaznom nakon izručenja.

“Ova diplomatska nota ne čini ništa da olakša ogroman stres naše porodice o njegovoj budućnosti, odnosno o njegovom očekivanju da će provesti ostatak svog života u izolaciji u američkom zatvoru zbog svog nagrađivanog novinarskog posla”, rekla je Asanžova supruga Stela, preneo je Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden je rekao 10. aprila da njegova administracija “razmatra” zahtev Australije da odustane od decenijskog nastojanja SAD da se Asanž krivično goni zbog objavljivanja poverljivih američkih dokumenata.

Povodom Bajdenove izjave Stela Asanž je ocenila da “izgleda kao da bi stvari mogle da krenu u pravom smeru”.

Asanž (52) se suočava sa krivičnim gonjenjem u SAD zbog 17 optužbi za špijunažu nakon što je objavio stotine hiljada poverljivih američkih dokumenata pre gotovo 15 godina na svom portalu Vikiliks.

Asanžove pristalice insistiraju na tome da je on novinar koji je razotkrio ratne zločine SAD u Iraku i Avganistanu, što je bilo u javnom interesu i da je zaštićen Prvim amandmanom Ustava SAD, kojim se garantuje sloboda govora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here