EPA/Georgi Licovski

Američki stručnjak za politička zbivanja u regionu zapadnog Balkana Danijel Server i njegov nemački kolega Bodo Veber zahtevaju od nove američke administracije i Evropske unije da dovedu Srbiju i Kosovo do konačnog sporazuma.

Profesor Univerziteta “Džons Hopkins” očekuje da će SAD i EU biti tandem koji će pomiriti narode Kosova i Srbije.

– Očekujem da će predsednik Džo Bajden raditi zajedno sa EU na tome da Beograd i Priština postignu sveobuhvatno rešenje – rekao je Server.

Veber je saglasan sa američkim kolegom, pa očekuje da nova američka administracija u saradnji sa EU da prioritet dijalogu Beograda i Prištine. On je dodao da je srećan što konačno odlazi administracija koja je angažovala Ričarda Grenela, koji se, po njegovom mišljenju, poigravao opasnim rešenjima za Kosovo.

– Veoma opasan pristup bivšeg izaslanika Grenela privukao je pažnju Bajdenovog tima po pitanju Kosova i Srbije još tokom kampanje. Očekujem da će politika Bajdena i njegove administracije biti u skladu sa politikom demokrata iz devedesetih, zasnovana na podršci koju je u prošlosti pružala nezavisnosti Kosova – rekao je Veber.

Istovremeno, Server veruje da Kosovo neće prihvatiti sporazum sa Srbijom na svoju štetu, ali preporučuje Prištini i primenu strategije prihvatanja malih, manje važnih kompromisa tokom dijaloga.

Vašingtonski sporazum koji je potpisao bivši predsednik Donald Tramp oštro je kritikovan u Prištini, iako ga Hotijeva vlada smatra velikim uspehom Kosova. Veber i Server zabrinuti su zbog izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je pozdravio sporazum koje je Tramp potpisao sa Beogradom i Prištinom.

Za razliku od Servera, koji smatra da treba poštovati Vašingtobski sporazum, Veber je mnogo oštriji po tom pitanju. Nemački stručnjak za zapadni Balkan smatra da Bajden jednostavno treba da ignoriše određene delove sporazuma i primeni ga kako smatra da je najbolje za postizanje sveobuhvatnog rešenja.

– Važno je što konačno neće biti Grenelovog lošeg pristupa i pominjanja razmene teritorija. Očekujem da će administracija Bajdena iz Vašingtonskog sporazuma odabrati šta joj odgovara, a ostalo jednostavno ignorisati – rekao je Veber.

3 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime