EPA/Georgi Licovski
Aljbin Kurti

Ambasador SAD i šef Kancelarije EU na Kosovu, Džefri Hovenijer i Tomaš Šunjog, pozvali su danas Kosovo da ispuni dogovore postignute u dijalogu u Briselu i Ohridu, ako želi napredak na putu ka EU i NATO.

Hovenijer, ambasador SAD, rekao je u Prištini, na konferenciji „Parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbednost i evroatlantske integracije“, kako Kosovo može napredovati na evropskom putu samo kroz dijalog sa Srbijom.

– Međunarodna zajednica želi da Kosovo napreduje na evropskom putu, mi smo stvorili uslove da to postignemo, a jedini način je kroz dijalog uz posredovanje EU… Nadamo se da ćemo videti napore da se ide napred – rekao je Hovenier.

Uz posredovanje EU, Kosovo i Srbija postigli su Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa 27. februara 2023.

EU je saopštila da sporazum koji, iako nije potpisan, obavezuje strane, a još nije počeo da se primenjuje.

– Međunarodna zajednica i partneri bi se prema Kosovu odnosili drugačije nego sada kada bi sprovodili ove obaveze, kada bi usvojili nacrt statuta Zajednice (opština sa srpskom većinom) koji nije u suprotnosti sa Ustavom (Kosova) i kada bi se kretali ka odluci Ustavnog suda o Manastiru Dečane“ – naveo je Hovenier.

Šunjog, šef kancelarije EU na Kosovu deli isto mišljenje sa američkim ambasadorom.

Međutim, kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala je rekla da je „nemoguće voditi razgovore sa državom koja se sprema za rat“.

– Kada imate stranu koja je protiv dijaloga i pokaže konkretne akcije poput događaja od 24. septembra (u Banjskoj, kod Zvečana) kada smo imali napad na Republiku Kosovo, a mi tvrdimo da imamo dijalog u Briselu, onda će svaki student shvatiti da to nije ono što se uči u školi o procesu dijalog – rekla je ona.

3 COMMENTS

  1. Ko kaze da Kosovo hoce u EU,oni su ostatak Osmanlijskog carstva i oni zele samo da se vrate Osmanlije.Zalosno je sto to zele i mnogi Srbi,a to su oni koji uvijek blate EU. svi su oni za Otomansko carstvo.Vidite samo koliko se Vucic i Dodik dodvoravaju Erdoganu,za njih je Erdogan Evropa.Sta reci nego Tuga za moj Srbski narod.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here