SAD: Kubi možemo da prodamo sve moguće

Beta/AP
Ublažavanje sankcija prema Kubi predstavlja ideaalnu priliku za američke kompanije
 

To je izjavio šef američke privredne komore Tomas Donahju, navodeći da kompanije iz SAD u Kubi mogu da prodaju sve moguće proizvode, od kola do kompjutera.

Donahju je ocenio "dobrodošlim" odluku američkog predsednika Baraka Obame, donetu prošlog meseca, da se obnove odnosi sa Kubom, ostrvskom zemljom udaljenom od američke države Florida nekih 145 kilometara.

Odnosi sa Kubom prekinuti su pre više od pola veka nakon što je u toj zemlji izbila socijalistička revolucija koja je na čelo zemlje dovela Fidela Kastra. U jeku hladnog rata, Sovjetski Savez je tamo instalirao nuklearne projektile, uperene ka SAD, što je kuliminiralo znamenitom raketnom krizom iz 1962. godine.

"Šta god radio, a radiš to više od 50 godina i ne funkcioniše, onda moraš da radiš nešto drugo", rekao je Donahju novinarima posle godišnjeg obraćanja svetu američkog biznisa.

Donahjuov govor u suprotnosi je sa stavovima ključnih republikanskih kongresmena kao što su predsednik Predstavničkog doma Džon Bener i senatori Marko Rubio i Ted Kruz. Pri tome, Američka privredna komora je uložila u novembarske izbore za Kongres više od 35 miliona dolara i to upravo u republikanske kandidate, orijentisane ka biznisu.

Donahju je prošle godine bio u Havani, i tvrdi da dobiti od trgovine sa Kubom pružaju više pogodnosti no što donose rizike. "Vreme je da delujemo" na Kubi, rekao je Donahju, ukazavši na decenije prigušivanih zahteva gradjana komunističke Kube za robom široke potrošnje kao što su kompjuteri, smartfoni i automobili.

"Neko će tamo prodavati proizvode, i to nećemo biti samo mi. Pogledajte samo druge zemlje", dodao je Donahju, podsećajući i na jačanje kubanske trgovinske razmene sa Rusijom i Kinom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime