EPA-EFE

Slovenija je u okviru sredstava američke vlade dobila opremu za sajber odbranu u vrednosti od 30 miliona evra, saopštilo je danas slovenačko ministarstvo.

Kako je navedeno, oprema će biti iskorišćena za unapređenje bezbednosti komunikacionih i informacionih sistema, kao i za obuku pripadnika Oružanih snaga Slovenije (SV), prenela je agencija STA.

Ministarstvo napominje da su obezbeđeni održavanje i stručna podrška celokupne opreme za naredne tri godine, a pored integracije donirane opreme, obavljena je i osnovna obuka operatera sistema.

Svečanosti, kojoj su uručeni donirani hardveri i softveri za Bezbednosno-operativni centar Komunikacionih i informacionih sistema Ministarstva odbrane i za Centar za sajber obuku, prisustvovali su ministar odbrane Marjan Šarec i ambasadorka SAD u Sloveniji Džejmi Harputljan.

Šarec je rekao da centar za obuku predstavlja novi, unapređeni oblik saradnje u okviru regionalnog partnerstva NATO-a i zemalja Zapadnog Balkana u vreme kada su, kako navodi, “nažalost, sajber aktivnosti država, koje nam nisu naklonjene, svakodnevna pojava”.

Harpuljan je navela da je donacija SAD od 30 miliona evra opreme za sajber odbranu jasan dokaz dugoročnog partnerstva sa Slovenijom.

2 COMMENTS

  1. Amerika snadbeva i Hrvatsku ali sve sa starim oružjem,
    Pa hrvati neznaju šta da rade sa tim odpadom.
    Tako i Slovenija isto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here