SAD: Obustaviti prljavi biznis Južni tok

0

Prekinuti prljave poslove koji povećavaju zavisnost zemalja od jednog izvora energije: Viktorija Nuland
 

Neki zapadnoevropski mediji su u tom stavu Vašingtona, koji je iznela pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu Viktorija Nuland, prepoznali zahtev da članice EU stave van snage ugovore koji su s Rusijom sklopljeni za izgradnju Južnog toka.

 

Jer, kako je Viktorija Nuland, koja je u julu u Beogradu razgovarala i sa srpskim zvaničnicima, stavila do znanja, "ja tražim od njih da prekinu prljave poslove koji povećavaju zavisnosnost tih zemalja od jednog izvora snabdevanja energijom, uprkos tome što se oni zvanično zalažu za politiku raznih dotoka energije".

 

Visoka zvaničnica Stejt departmenta je posebno "udarila po mađarskom premijeru Orbanu", kako su ocenili mađarski i još neki mediji u EU, budući da se Budimpešta zalaže za izgradnju Južnog toka, prekid sankcija Rusiji, ruskim kreditom će graditi nuklearnu elektranu, a Mađarska je prestala i da preko svojih gasovoda dobijeni ruski gas preusmerava Ukrajini.

 

Unutar Evropske unije je pitanje izgradnje Južnog toka poprimilo razmere strategijskog političkog pitanja, jer neke članice EU i neki zvaničnici Evropske komisije naglašavaju da je to neposredno povezano s raspletom ukrajinske krize i sveukupnim odnosima s Rusijom.

 

Izabrani novi evropski komesar za energetiku Migel Arijas Kanjete je pre par dana rekao da se apsolutna prednost mora dati hitnoj izgradnji Južnog koridora, gasovodima kojima će gas iz Kaspijskog basena i sa Srednjeg istoka dolaziti do Italije, a da se mora zaustaviti izgradnjuJužnog toka s ruskim gasom.

 

Kanjete je doduše rekao da bi Južni tok bio važan dodatni izvor snabdevanja energijom, ali je ocenio da je "jasno da to nije moguće, jer se taj projekat mora usaglasiti s propisima EU".

 

Dosadašnji komesar za energetiku Ginter Etinger, koji je ranije upozorio da se izgradnja Južnog toka mora vezati za ruske ustupke u rešavanju ukrajinske krize, je objasnio da je u pitanju i to da se ne dozvoli da izgradnjom Južnog toka ruska kompanija Gazprom dobijepreveliki uticaj i položaj na tržištu EU.

 

Viktorija Nuland je, u izlaganju u vašingtonskom Centru za evropske političke analize, jako zamerila onim srednjeevropskim zemljama i vođama koji " izvlače korist od članstva u EU i NATO", dok se "regionom kao rak širi pošast nazadovanja demokratije i korupcije",a "Srednja Evropa je ponovo na braniku bitke za odbranu naše bezbednosti i naših vrednosti".

 

Američka visoka funkcionerika je upozorila da su nazadovanje demokratije i korupcija unutrašnja pretnja zapadnom poretku, dok su dve glavne spoljne pretnje s kojima su suočeni SAD i Zapad "agresija Rusije u Ukrajini…i Islamska država Iraka i Levanta".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here