commons.wikimedia
Američki nosač aviona "Nimic"

Američki nosač aviona “USS Nimic” stigao je u područje svoje aktivnosti u Persijskom zalivu na Bliskom istoku, ali nije to učinio zbog napete situacije u regionu, saopštio je Institut američke ratne mornarice, pozivajući se na 5. flotu mornarice SAD.

– Nije bilo nikakvih posebnih pretnji koje su podstakle povratak udarne grupe nosača aviona “Nimic”. Povratak “Nimica” fokusiran je na očuvanje sposobnosti da ostane spreman da pomogne u očuvanju stabilnosti i bezbednosti u regionu – izjavila je portparolka 5. flote američke ratne mornarice Rebeka Rebarič.

Kako je navedeno, brod se vratio u region nakon učešća u vežbama u Indijskom okeanu i njegova pojava nije povezana sa ubistvom iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fafrizadeha.

Ranije su američki mediji preneli da su vlasti SAD poslale nosač aviona u Persijski zaliv. Ta vest usledila je samo dan nakon što je u Iranu ubijen nuklearni fizičar koji se smatra “ocem iranske bombe”.

Ubistvo naučnika

Nuklearni fizičar Mohsen Fahrizadeh ubijen je u provinciji Teheran 27. novembra. Fahrizadeh je bio teško ranjen i preminuo je u bolnici. Ministarstvo odbrane Irana potvrdilo je da je ubijeni naučnik bio šef organizacije za istraživanje i inovacije u tom Ministarstvu.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif ranije je ukazao na dokaze o umešanosti Izraela u ubistvo fizičara i pozvao međunarodnu zajednicu da prekine politiku dvostrukih standarda i osudi čin “državnog terorizma”. Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je da atentat na fizičara neće ostati bez odgovora.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je saopštila da ne komentariše izjave iranskih vlasti o umešanosti jevrejske države u ubistvo Fahrizadeha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here