EPA
Hašim Tači

Bivši američki izaslanik na Kosovu Šon Berns izjavio je na haškom procesu ratnom lideru OVK Hašimu Tačiju da su SAD u leto 1999. “predvidele” da će Srbi biti primorani da odu sa Kosova kada u pokrajinu uđe NATO.

Tači je optužen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem. Svi su u to vreme bili članovi Glavnog štaba OVK.

Berns je, kao zvaničnik Stejt departmenta, tada predvodio Kosovsku diplomatsku posmatračku misiju (KDOM).

Tokom unakrsnog ispitivanja svedoka, Tačijev branilac Luka Mišetić u sudnici je pustio snimak na kojem, neposredno pre ulaska Alijanse na Kosovo u junu 1999, portparol Stejt departmenta Ken Bejkon kaže da „Kosovo neće biti srećno mesto za Srbe kada NATO uđe“.

Bejkon je izrazio uverenje da „Srbi ne žele da ostanu tamo, nego da se vrate u Srbiju“.

– Mi ne znamo kolika je srpska manjina, verovatno oko 100.000 ili malo više, ali kada se kosovski Albanci vrate, naša pretpostavka je da će se mnogi Srbi vratiti u Srbiju – kazao je predstavnik SAD pred novinarima.

Na snimku se čula i ocena izveštača da to zvuči kao da SAD „ohrabruju Srbe koji žive na Kosovu da odu“, što je Bejkon negirao, uz tvrdnju da „samo predviđa“ šta će se dogoditi.

Komentarišući tu izjavu, Berns je u sudnici potvrdio da je „nažalost“ i on unapred očekivao da će Srbi morati da odu. Kao uzrok je označio dugotrajno nasilje koje je pre toga vlast Slobodana Miloševića primenjivala nad Albancima.

– Predvideli smo da će Albanci sprovesti odmazdu kada NATO uđe – rekao je Berns, sugerišući da je to bila posledica prethodnog „Miloševićevog cilja da protera veliki broj Albanaca“ kako bi ostvario dominaciju na Kosovu.

Američki diplomata ranije je tužiocima izjavio da su Srbi bili podvrgnuti „nasilju motivisanom osvetom“ posle povratka Albanaca i ulaska NATO na Kosovo.

O nasilju nad civilima, 1998-99, lideri OVK su američkim posmatračima „davali lažne informacije“, kazao je Berns u ranijoj izjavi tužilaštvu.

Advokat Mišetić to je nastojao da opovrgne navodeći primer ubistva šestorice mladih Srba u kafiću Panda u Peći, u decembru 1998.

Naglašavajući da je OVK od početka negirala da je odgovorna, Tačijev branilac je u sudnici pustio izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „nema dokaza da su albanski teroristi“ počinili zločin – „naprotiv“.

Pošto je potvrdio da su SAD u prvo vreme krivile OVK za zločin u Pandi, Berns je rekao da je bio „iznenađen i zapanjen“ Vučićevom izjavom.

Svedok je, potom, kao tačnu prihvatio Mišetićevu tvrdnju da je zlodelo počinila „srpska bezbednosna služba“ u nameri da okrivi OVK.

Berns, koji je 53. svedok od početka suđenja 3. aprila prošle godine, nastavlja da odgovara na pitanja branilaca četvorice optuženih.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine. Svi su izjavili da nisu krivi.

2 COMMENTS

  1. Divljenje srbima koji zive pod pritiskom albanaca i brane svoju imovinu i zivote golim rukama.Nato zlikovci tamo su ne radi mira nego pripremaju albance za rat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here