EPA/Michael Reynolds

Naturalizovana državljanka SAD iz BiH Nada Tomanić uhapšena je i optužena zbog toga što je navodno stekla američko državljanstvo pri tome ne otkrivajući da je optužena za zlostavljanje zarobljenika, Srba iz BiH, tokom sukoba u toj zemlji 1990-tih, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

Kako se navodi, Tomanić je uhapšena 30. novembra u Morgantaunu u američkoj državi Zapadna Virdžinija.

Tomanić se tereti za nezakonito pribavljanje državljanstva u dve tačke optužnice. Ukoliko bude osuđena, preti joj maksimalna kazna od 10 godina zatvora po svakoj tački.

Osuda bi takođe značila automatsko oduzimanje američkog državljanstva. Prema optužnici, Nada Tomanić (51) iz Zapadne Virdžinije navodno je služila u Specijalnoj jedinici Armije BiH Zulfikar tokom oružanog sukoba u toj zemlji 1990-ih godina.

Zajedno sa drugim vojnicima te jedinice, Tomanić je navodno učestvovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenih Srba na osnovu njihove etničke i verske pripadnosti.

U optužnici se navodi da je Tomanićeva prilikom podnošenja zahteva za dobijanje američkog državljanstva lažno tvrdila da nikoga nije progonila zbog njegove veroispovesti, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično delo za koje nije uhapšena.

Ministarstvo pravde SAD je istaklo da je Tomanićeva već više od 10 godina američka državljanka i da je to pravo stekla “prikrivanjem kršenja ljudskih prava koje je počinila u BiH”.

Američki Federalni istražni biro (FBI) istražuje ovaj slučaj.

Američko ministarstvo pravde izrazilo je zahvalnost Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu pravde Srbije i Međunarodnom rezidualnom mehanizmu Ujedinjenih nacija za krivične sudove koji su pružili pomoć u daljem sprovođenju istrage.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here