EPA/Maxim Shipenkov
Džo Bajden i Vladimir Putin

Rusko rukovodstvo je ove godine preduzelo niz koraka koji mogu ojačati uticaj zemlje u inostranstvu, piše „Volstrit džurnal“.

Kako se navodi u tekstu američkog lista, predsednik Rusije Vladimir Putin je „u novembru preuzeo ulogu posrednika između Jermenije i Azerbejdžana prilikom zaključivanja mirovnog sporazuma u Nagorno-Karabahu“. Prema ocenama lista, „to je ojačalo status Kremlja kao posrednika u regionu i osiguralo uticaj u obe države“.

„Vlasti Jermenije i Azerbejdžana će se, verovatno, sa više poštovanja odnositi prema Rusiji, pošto oni zavise od Putina kada se govori o nastavku borbi na južnom Kavkazu“, navodi se u članku.

„Rusija je zaključila sa mnogim državama sporazum o prodaji vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“. Prema rečima analitičara, to može pomoći Moskvi da upotrebi meku silu prema zemljama u koje vrši isporuke, posebno u južnoj Americi i na Bliskom istoku“, kaže se u članku.

U njemu se tvrdi i da podrška Moskve Minsku može pomoći jačanju ruskog uticaja u Belorusiji.

Na kraju, što se tiče napetosti u odnosima između Rusije i Zapada, ona će, za vreme administracije Džozefa Bajdena, „najverovatnije i dalje ostati“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here