Sahranjeni pod tuđim imenom

0

U mnogim grobovima bli su tuđi posmrtni ostaci

 

 

Jedan od najčešćih razloga pogrešne identifikacije jeste klasična metoda koja se u BiH koristila u toku rata pa sve do 2001. godine, kada je počela rad DNK laboratorija Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

 

Klasičnom metodom je identifikovano 8.300 žrtava.

 

Reč je o tome da posmrtne ostatke prepoznaje porodica žrtve i to na osnovu spoljnih pokazatelja, identifikacionih dokumenata pronađenih uz žrtvu, na osnovu odeće, pregleda veštaka i utvrđivanja pola žrtve, visine ili starosti.

 

Veštaci smatraju da ova metoda identifikacije nije pouzdana, a jedino rešenje da se izbegnu greške jeste DNK analiza krvi.

 

Najveći šok porodice žrtava dožive kada saznaju da su godinama oplakivali pogrešnu osobu, da su živeli u zabludi da odlaze na mesto gde je sahranjen njihov najmiliji.

 

Neki od njih teško se nose sa ovim saznanjima i ne žele da prolaze kroz novu traumu ponovo tragajući za posmrtnim ostacima najrođenijih.

 

Neretko su se greške dešavale i prilikom obdukcije jer su tela pronađena u sekundarnim grobnicama gde su prebačena iz primarne grobnice. Utvrđeno je da je, jedno telo prebacivano pet puta iz grobnice u grobnicu.

 

U Institutu za nestale osobe (INO) BiH kažu da upotrebom klasične metode nije napravljen veliki broj grešaka.

 

– Oko 0,5 odsto žrtava je pogrešno identifikovano, od oko 8.000. To su minimalne greške pri klasičnoj metodi identifikacije- rekla je portparolka INO BiH Lejla Čengić.

Milan Mandić, predsednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, rekao je da se greške dešavaju i prilikom DNK analize.

 

– Grešaka ima ovde u Sarajevu i Krajini na hiljade. U Istočnom Sarajevu imali smo jednu pogrešnu identifikaciju. Radilo se o telu Dragoslava Kuline”, naveo je Mandić.

 

Godinama nosili cveće na tuđe grobove

Majka Dragoslava Kuline je 12 godina nosila cveće, palila sveće i digla spomenik tuđem detetu, prensoi BIRN – Džasts riport i navodi da je telo sina Milene Kuline zamenjeno sa telom mladića iz Bratunca.

 

Nedeljko Mitrović iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske (RS) rekao je da zna za desetak slučajeva pogrešne identifikacije.

 

– Obavestili smo porodice, ali jednostavno oni više ne žele da ponovo prolaze kroz sve to- naveo je Mitrović.

 

Portparolka INO BiH Lejla Čengić je upozorila da neke osobe mogu ostati večno ukopane pod tuđim imenom i prezimenom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here