Salihović zataškava Dobrovoljačku

0

Beta/AP
Mutne igre: Goran Salihović
 

Romanić je rekao agenciji Srna da će krivičnu prijavu zbog nerada Salihovića najverovatnije podneti u februaru, kada će biti navršeno tri godine od podnošenja prigovora povodom obustavljanja istrage.

– Ako se porodice Tomanović i Gvozdenović, čiji sam pravni zastupnik, slože, i ako vidim da ima elemenata krivičnog dela, protiv Salihovića ću podneti krivičnu prijavu zbog njegovog, ali i nerada njegovog prethodnika Jadranke Lokmić-Misirača. Paradoks je da o toj prijavi odlučuje upravo glavni tužilac. To je ono "kadija te tuži, kadija ti sudi" – naglasio je Romanić.

Romanić, pravni zastupnik porodica Bogdane Tomanović i Gordane Gvozdenović, čiji su članovi ubijeni u sarajevskoj Doborovoljačkoj ulici 1992. godine, 28. aprila uputio je četvrtu urgenciju Salihoviću radi rešavanja prigovora tih porodica. U urgenciji se navodi da porodice traže od glavnog tužioca razuman odgovor zašto, ni nakon više od dve godine od podnošenja prigovora povodom obaveštenja da se obustavlja istraga u slučaju Dobrovoljačka, oni još nisu rešeni.

Podsetimo, Tužilaštvo BiH donelo je 17. januara 2012. godine naredbu o obustavljanju istrage o tom zločinu protiv 14 lica među kojima Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka. Istragu je obustavio međunarodni tužilac Džud Romano, koji je tada obavestio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da samo oštećena strana ima pravo da podnese pritužbu, što su porodice ubijenih i učinile.

U Tužilaštvu BiH juče nisu bili raspoloženi za komentar ove Romanićeve najave. Istovremeno, "Vesti" od sagovornika iz pravosudnih krugova saznaju da su šanse da slučaj Dobrovoljačka ponovo dođe na dnevni red u Tužilaštvu BiH minimalne.

– Političke okolnosti su takve da su pravosudne institucije i dalje pod kontrolom bošnjačke politike. Zato, jedina šansa za žrtve, koliko god to nemoguće zvučalo, jeste srpsko tužilaštvo u Beogradu, ali i nad delovanjem te institucije po tom pitanju stoji veliki upitnik – kaže naš izvor.

Zagi u parlamentu

Jedan od osumnjičenika za Dobrovoljačku, Zaim Backović zvani Zagi, čiji se glas čuje na snimcima iz 1992. godine koji su više puta objavljeni, a mogu se naći i na internetu. Njegov stan svojevremeno je pretresen, ali on nikad nije procesuiran. Da sve bude još kompilikovanije, Zagi je od pre dva meseca poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u ime Bosanske patriotske stranke na čijem čelu je Sefer Halilović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here