Samo lepi i visoki u počasnu Gardu

0

Svi pripadnici Garde su iste visine i slične težine  

 

"Mislim da je to pravi izraz – skladan izgled – komisija ne utvrđuje da li je neko lep ili nije. Jednostavno procenjuje da li je neko odgovarajuće konstitucije za Gardu, kao što je to bilo generacijama i decenijama iza nas. Psihološka i bezbednosna provera se podrazumevaju“, kaže brigadni general mr Goran Radovanović (1962), koji je oficirsko iskustvo sticao u jedinicama PVO i Gardi, na čije je čelo postavljen 2005. godine.

 

Ova jedinica je od 2006. godine u značajnoj meri profesionalizovana, ali vojnici i danas dolaze na služenje redovnog vojnog roka u Gardijski bataljon. Pošto je vrlo izvesno da će od sledeće godine vojsku služiti samo oni koji to žele, traže se i momci koji bi nošenje svečane plave uniforme ( i sve ostale gardijske zadatke) izabrali kao profesiju.

 

General Radovanović ističe da su ciljna grupa ovog konkursa pre svega oni koji su redovni vojni rok služili u Gardi i dobro je poznaju, odnosno znaju šta se od njih očekuje. Vojska je spremna da u jedinicu primi oko 200 ljudi, većinu u počasni bataljon. Plata koja se nudi je ista kao i za druge profesionalne vojnike – 27.000 dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here