EPa-EFE
Novak Đoković

Endi Rodik je bio najljući protivnik Novaka Đokovića u igračkim danima. Ne samo zato što jedini ima više pobeda protiv njega a da su odigrali više od tri meča (5:4), nego i jer ga je stalno kritikovao. Bilo je to u ono vreme pre nego što je doktor Igor Četojević otkrio da Đokoviću gluten u ishrani pravi probleme na terenu.

Baš zato Rodikove reči uvek imaju veliku specifičnu težinu kada brani svog nekad velikog rivala.

– Gledati njegove brojke i ne videti da je Đoković najveći svih vremena može samo lud ili neznalica – rekao je Amerikanac u svom podkastu. “Jednostavno, toliko je odskočio u postavljanju raznih rekorda da nema nikakve dileme”.

Rodik priznaje da je u nekim drugim aspektima znatno teže porediti razne igrače.

– Nikad nećemo moći da izmerimo koliki je uticaj igrača na popularnost tenisa, kolika je ljubav publike prema njima, koliki je uticaj njihove igre na ovaj sport, estetiku njihovog stila…

Ali rekordi su nešto drugo.

– U matematici nisu važna osećanja navijača niti status vakcinacije igrača. I u košarci postoji slična stalna debata ko je bolji, Lebron Džejms ili Majkl Džordan. Uvek može da se doda novi argument. Ali kada su brojke u pitanju, tu nema dileme.

I zato za Rodika više ne postoji nikakvo kolebanje:

– Ako poređate biografije velike trojke i za najboljeg izaberete nekog ko se ne preziva Đoković, onda ste ludi. Veoma je jednostavno. Tek posle na red dolaze argumenti ko vam se više dopada. Ali verovati da Novak na osnovu cifara nije GOAT znak je neznanja.

Bivši broj 1 ima svoje objašnjenje zašto svi to ne uviđaju.

– Većina ljudi u ovakvim debatama ne oseća nijanse. Novakov stil igre nije jednostavan za gledaoca koji se ne razume dobro u tenis. Jednostavno nije lako ljudima koji ne igraju ovaj sport da uoče njegove kvalitete. Ima preciznost hirurga, uništava te na terenu i moraš nenormalno da rizikuješ da bi imao šanse. On zna da ti ti to ne možeš da radiš tri ili četiri sata, a i ti to znaš – istakao je bivši “broj 1”.

Sa igrom njegovih najvećih rivala je druga priča.

– Lakše je uočiti Federerove i Nadalove kvalitete. Vidiš Rodžera i odmah shvatiš koliko je njegov tenis neverovatan. S druge strane, Nadal svakog zaseni svojim intenzitetom, dramatičnošću svoje igre, svojim uzvicima. A kod Đokovića je teže razumeti veličinu onog što radi – objašnjava poslednji grend slem šampion američkog muškog tenisa. Osvojio je US open 2003. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here