Vesti
Fudbaleri Beograda sa peharom prvaka

Fudbaleri Beograda iz Vudvila okitili su se titulom šampiona Prve državne lige Južne Australije, pošto su u velikom finalu ostvarili pobedu za pamćenje protiv Birkale iz Zapadnog Torensa – 2:0 (1:0).

Najstariji fudbalski klub srpske zajednice na Petom kontinentu tako je krunisao najuspešniju sezonu u poslednjih šest godina, u kojoj je prethodno izborio i plasman u elitni rang takmičenja u državi, Premijer ligu Južne Australije (NPL).

Beograd je pobedom u četvrtak uveče potvrdio da ima najbolji tim u prvenstvu i da je nezasluženo ostao bez zvanja pobednika ligaškog dela takmičenja. Upravo Birkala je kroz cilj prošla ispred njih, sa samo jednim bodom prednosti.

Međutim, fudbaleri srpskog kluba su velikog rivala prvo pobedili u polufinalnom dvomeču (4:0 i 1:1), a nakon što je Birkala kroz doigravanje ipak uspela da uđe u finalu, Beograd još jednom nije imao milosti prema istom suparniku.

Da će finale odigrano na terenu fudbalskog centra “Valo” u Adelajdu proteći u znaku ekipe trenera Demijena Morija bilo je jasno od samog početka. Mnogobrojnim navijačima Beograda prvu radost je doneo Kajl Markam već u 13. minutu, nagovestivši u čijim rukama će završiti pobednički pehar.

Do kraja poluvremena nastavila se dominacija tima iz Vudvila, ali je u nastavku Beograd zaigrao defanzivnije i orjentisao se na brze kontranapade. U 74. minutu srpski klub je imao priliku da stavi tačku na veliko finale, ali nakjbolji pojedinac meča Markam je sa bele tačke poslao loptu preko gola, pa je neizvesnost potrajala do samog kraja.

Konačno, šampionski ples Beograda nagrađen je u 89. minutu velikog finala, kada je sjajni Stefan Simić u munjevitoj kontri pobegao odbrani Birkale i snažnim šutem poslao loptu pod prečku gola suparnika. Usledila je erupcija radosti igrača, stručnog štaba, uprave i navijača, koja je kulminirala dodelom šampionskog trofeja fudbalerima srpskog kluba.

U istoriji Beograda će ostati upisano da su titulu šampiona i plasman u Premijer ligu Južne Australije doneli sledeći igrači: Čembrlen, Volter, Dej, Džons, Tobijas, Simić, Markam, Lav, Kunavelis, Natsiopoulos, Batler-Baudon, Felps, Kamins 85, Nudžaim, Padler i Marković.
Ovom finalnom utakmicom spuštena je zavesa na sezonu koja je bila zaista turbulentna, sa više prekida i odlaganja utakmica zbog pandemije virusa korona, ali ništa ove godine nije moglo da poremeti Beograd da učini ono što nije uspeo u prethodnoj sezoni.
Na veliko zadovoljstvo pristalica srpskog kluba, pehar je sada u Vudvilu, a posle pauze slede pripreme za Premijer ligu, u kojoj Beograd nije igrao od 2015. godine.
Nema sumnje da će predsednik kluba Andrija Popović i njegovi saradnici učiniti sve da treneru Moriju obezbede ekipu koja će biti konkurentna u najjačem rangu, jer Beograd se nije vratio u NPL da igra epizodnu ulogu.

Proslava u klubu posle osvajanja titule

Navijači za medalju

Slavlje se iz Valo centra u četvrtak uveče prenelo u Vudvil, gde je u klupskim prostorijama upriličena proslava koja je potrajala do kasno u noć. Kao i na svim utakmicama tokom sezone, veliki broj navijača se okupio na Frenk Mičel Parku, da zajedno sa igračima i upravom podeli radost.
U Adelajdu je inače dobro poznato da srpski Beograd ima najveću podršku publike u svom rangu, a veću čak i od mnogih premijerligaša.
Beogradovi navijači su na svakoj utakmici tokom sezone bili uz tim, bez razlike da li se igra kod kuće ili na strani, tako da su i oni svakako zaslužili medalju kao neraskidivi deo šampionske ekipe.

LIČNA KARTA

Osnovan: 19. novembra 1949. godine
Stadion: Frenk Mičel Park u Vudvilu
Klupske Boje: Crveno-plavo-bele
Predsednik: Andrija Popović
Trener: Demijen Mori
Trofeji: Tri puta šampioni Prve divizije (Premijer lige) Južne Australije (1979, 1983. i 1993), premijeri Prve divizije (Premijer lige) Južne Australije 1996. godine, šampioni Prve državne lige Južne Australije 2021. godine, pet puta šampioni Druge državne lige (1956, 1967, 1971, 1989. i 1994), pet puta pobednici Kupa federacije (1980, 1983, 1993, 1990. i 2005), pet puta osvajači svesrpskog takmičenja Karađorđev kup (1998, 2013, 2015, 2016. i 2018. godine).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here