Lična arhiva
Sve za zavičaj: Miki (drugi sleva) sa gostima iz Gradiške

Sanitetska kola marke mercedes 319, stara nekoliko godina i u veoma dobrom stanju je stigla su u Gradišku u Republici Srpskoj, kao donacija iz Švajcarske za bolnicu u tom gradu.

Novu donaciju je obezbedio poznati humanitarac Miroslav – Miki Stojnić. Vozilo je već ocarinjeno i registrovano.

– Mnogo Švajcaraca zna za moje akcije, tako se pre nekoliko godina javio Rene Hofšteter iz okoline Lucerna. On je od tada znatno pomogao oko nabavke donacija koje su nam bile potrebne. Rene radi u jednoj bolnici i nedavno mi je ponudio i ovo sanitetsko vozilo koje nisam smeo nikako da odbijem. Prihvatio sam ponudu oberučke, između ostalog jer smo Rene i ja postali dragi prijatelji, obostrano se poštujemo i on ima veliko poverenje u mene – kaže Miki, neumorni humanitarac, koji je rodom iz gradiške, a živi i radi u Herbruku u istočnoj Švajcarskoj.

Inače, po sanitetsko vozilo u Švajcarsku je došla ekipa u kojoj su bili Nikola Stepanović, pravnik bolnice u Gradiškoj i tri vozača: Dragan Marjanović, Aleksandar Pejić i Predrag Pajdić. Vozači su imali obuke i probe koje su perfektno prošle, pa su odvezli sanitet do Republike Srpske.

– Ova velika bolnička kola se vode kao teški transporter u Švajcarskoj, što znači da nema većih bolničkih kola ni u Evropskoj uniji. Automobil je potpuno sređen i čak su ksenon sijalice zamenjene, svi akumulatori su novi, kao i dodatna oprema. Svi smo ostali bez reči kad smo videli šta smo dobili i u kakvom je stanju vozilo – kaže Nikola Stepanović.

Prilikom predaje ključeva direktno se onlajn uključio dr Mirko Manojlović, bivši direktor bolnice u Gradiškoj, koji i dalje radi kao hirurg.

Miki Stojnić navodi da će on i Rene Hofšteter 5. avgusta stići u Gradišku.

– Tada ćemo da priredimo malu ceremoniju zvanične predaje sanitetskog vozila zbog Hofštetera, koji će konačno da poseti moj grad. Normalno, ugostićemo ga domaćinski, to mi Srbi dobro znamo – uz osmeh kaže Stojnić, koji zahvaljuje i Opštini Au u Švajcarskoj na pomoći oko sređivanja donatorskih dokumenata.

Predaja ključeva : Miki Stojnić, Nikola Stepanović i Rene Hofšteter

Nove donacije

– Sa sadašnjim direktorom bolnice dr Rajkom Dodikom sam se upoznao i razgovarali smo o stanju te zdravstvene ustanove kojoj sam već poslao nekoliko šlepera medicinske opreme. Jasno mi je šta im još treba. Potrudićemo se da dođu nove donacije, jer mora da bude potpuno opremljena bolnica u kojoj gravitira oko 120.000 stanovnika – ističe Miki Stojnić.