Tanjug/AP
Premijer Češke Petr Fijala

Češki premijer Petr Fijala apelovao je u Pragu posle povratka iz Kijeva da je potrebno da se Rusija još više izoluje sankcijama, a da je za sankcije na redu i Belorusija koja posredno pomaže Rusiji u ratu u Ukrajini.

– Sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim razgovarali smo o efikasnosti sankcija. Uvereni smo da je potrebno da Rusiju guramo u sve veću izolaciju. Usvojeno je osam paketa. Znamo da te sankcije deluju, mnogi podaci to pokazuju. Rasprava o sankcijama u Evropskoj uniji se ne završava, spremni smo za dalje korake prema razvoju situacije – kazao je Fijala.

Premijer Češke koja do kraja ove godine predsedava EU rekao je na konferenciji za novinare da se sada razmatra uloga Belorusije u sukobu i da li je neophodno da budu pooštrene sankcije i protiv te zemlje.

– Ne može Belorusija da sledi rusku politiku ili da Rusija izbegava sankcije preko država kao što je Belorusija – rekao je Fijala, a šef češke diplomatije Jan Lipavski dodao je da ruski napadi na Ukrajinu dolaze i sa teritorije Belorusije koja takođe snabdeva Rusiju oružjem.

Češki premijer je kritikovao Rusiju i za to što ne poštuje sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine.

– Moramo da nađemo način da obnovimo taj put uz pomoć zemalja učesnica sporazuma, dakle Ukrajine i Turske. Češka će ih na sve načine podržavati da taj važan put bude obnovljen zato što ne možemo sebi da dozvolimo luksuz da zbog nedostatka hrane dođe do destabilizacije, recimo u Africi – rekao je Fijala.

Češki premijer podsetio je da je u ponedeljak, kada je sa nekoliko ministara doputovao u Kijev na konsultacije češke i ukrajinske vlade, ruski predsednik Vladimir Putin češkim ministrima priredio “doček” sa 55 raketnih napada.

Fijala je istakao da je njegova poseta Kijevu zajedno sa sedam ministara organizovana i zato da se ponovo daju uveravanja ukrajinskim vlastima i Ukrajincima da će Češka a i druge zemlje nastavljati da im vojno i humanitarno pomažu.

8 COMMENTS

  1. Ovaj koristi opojna sredstva
    Inflacija oko 15%
    Svakim danom hrana sve skuplja u evropi
    Sankcije funkcionišu protiv običnih radnih ljudi u EU
    To su činjenice
    Ovakvi kao ovaj Čeh i prave krize
    Američki poslušnici
    🇷🇸☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here