Sankcije vraćaju Ruse u dače

0

Putin se bez obzira na krizu vraća svojoj dači na jezeru Komsomolsk
 

Stručnjaci upozoravaju da će se mnogi Rusi, zbog uzvratnih sankcija koje se tiču zapadnih proizvoda, vratiti na svoja zemljišta. Objašnjenje je jednostavno: pojačana je inflacija, a u takvim uslovima stanovništvu sa niskim prihodima, čiji glavni troškovi otpadaju na namirnice, biće racionalnije da se baziraju na vlastite snage, odnosno na zemljišta uz svoje vikendice.

 

Ruske vlasti stimulišu ljude da se vrate na svoja zemljišta, recimo, u Uljanovsku oblast. U Sankt Peterburgu čak barataju i ciframa: u vrtlarstvu je zaposleno 622 hiljade porodica, koje su 2013. godine stvorile do 500 hiljada tona razne prehrambene "produkcije".

 

Prema podacima Fonda za javno mnenje, čak 59 odsto Rusa ima svoju daču. Za polovinu njih voće i povrće iz vrta jeste značajan dodatak kupljenim proizvodima (u 2014. broj takvih ljudi povećao se na 54 odsto).

 

Za sada je, ipak, rano govoriti da li je povećani povratak Rusa "dačama" povezan sa napetom ekonomskom situacijom, navode ekonomisti. Istraživači beleže pojačn interes Rusa za odmor u vikendicama. On je povezan sa drugim faktorima, na primer sa ekološkom modom koja uključuje bio-proizvode i odgovarajući način života.

 

Mnogi su sredinom 2000-tih prelazili sa uzgoja povrća i voća na cveće, a sad se vidi obrnut trend, navode ruski mediji. Zabrana uvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju iz zemalja koje su joj uvele sankcije podstakla je investitore da obrate pažnju na ruske agroindustrijske kompanije.

 

Akcije tih kompanija porasle su za 30 do 40 odsto u roku od sedam dana. Prema rečima stručnjaka, zasad se radi o spekulativnom rastu, ali bi ti proizvođači u sledećim godinama mogli da privuku strane investicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here