Tanjug/AP
Analena Berbok

Nemačka vlada zatražila je od Evropske unije da uvede sankcije Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsedništva BiH, zbog pokušaja da Republiku Srpsku odvoji iz oružanih snaga BiH, poreskog i pravosudnog sistema.

– Njegovi pokušaji da se odvoji su neprihvatljivi za nemačku vladu, a to znači da sadašnji režim sankcija treba iskoristiti protiv Dodika, za šta sam se zalagala ovde u Briselu – preneo je Rojters izjavu Analene Berbok, nemačke ministarke spoljnih poslova posle sastanka sa kolegama u Briselu.

Međutim, pozivu nemačke ministarke, kako prenosi portal Klix.ba, usprotivio se Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih poslova Hrvatske.

Nemačka je, inače, prema saznanjima “Večernjeg lista”, i na drugim sastancima iza zatvorenih vrata u Savetu EU bila najzagrejanija za uvođenje sankcija protiv Dodika, ali među najhladnijima prema toj ideji zasad se čini Hrvatska.

– Stav Hrvatske je da damo prostora za dijalog. Upravo zbog tog neposrednog susedstva, jer mi smo najviše pogođeni ili bismo bili pogođeni. Nama je u interesu da insistiramo na dijalogu. Uveriti sve lidere, službenike, koliko je nužno BiH posmatrati i doživeti kao zemlju koja je suverena i celovita i da nema prostora za bilo kakav separatizam – rekao je Grlić Radman.

Dodao je da je upravo s tom porukom premijer Plenković išao u BiH.

Na zahtev Nemačke Dodik je odgovorio da ni Srpska nije bez kontramera i da će, “ako Nemačka uvede sankcije, uzvratiti”.

– Nisam slep da ne znam šta su Amerika i Nemačka. Ali moja poruka je – preterali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikad je nismo ni voleli – rekao je Dodik.

Nemački Bundestag još nije imao na dnevnom redu temu eventualnog uvođenja sankcija srpskom članu Predsedništva BiH. Poslanica Jasmina Hostert izjavila je za “Avaz” da ne sumnja da će i ta tema doći na red.

– Zbog situacije sa koronom, ali ne sumnjam da će doći na red. Važno je da vlada ima podršku parlamenta po pitanju sankcija i mera koje planiraju da uvedu prema destruktivnim snagama u BiH – rekla je Hostertova, inače Sarajka, koja je uspela da na septembarskim izborima obezbedi sebi mesto poslanika u Bundestagu.

Dovoljno razloga za “otpuštanje”

Poslanik stranke Zelenih iz Austrije u Evropskom parlamentu Tomas Vajc zatražio je sankcije EU protiv RS i “otpuštanje” Dodika.

– EU bi trebalo jasno da se pozicionira i Dodiku zapreti sankcijama za njegovo protivustavno ponašanje. Kako bi podržala bosanske institucije EU bi trebalo da zamrzne indirektne poreze Unije koji dospevaju u RS. EU bi trebalo da stupi u kontakt sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom kako bi ozbiljno diskutovali o otpuštanju Dodika, jer se jasno postavio protiv Dejtonskog sporazuma. Ima dovoljno razloga za njegovo otpuštanje – kazao je Vajc za bečki “Standard”.