Sankcije za rusku nastavnicu?!

0

 

Zbog Putina nastavnicu odbili sa konkursa
 

Ono što se Srbima događalo početkom 90-ih godina prošlog veka sada se događa dijaspori iz Rusije koja živi u Švajcarskoj. Jedna nastavnica ruskog porekla iz Nojenburga, piše švajcarski dnevnik "20 minuta", već četiri godine bezuspešno pokušava da nađe posao, ali ono što je nedavno doživela ostavilo je posebno gorak ukus. Nakon što se prijavila za ispomoć na institutu Isal u Lozani, od direktora ove institucije je bila lično odbijena uz sledeće obrazloženje: "Veliko hvala na poverenju, ali naša filozofija nam ne dozvoljava da zaposlimo nastavnike poreklom iz zemlje koja provocira i podstiče građanski rat, čiji predsednik laže i krši zakone. Želimo Vam mnogo sreće."
Pismo je šokiralo nastavnicu, posebno jer je i veb-stranica Instituta dostupna na ruskom jeziku, ali i ostale iz njenog okruženja koji su gest nazvali "apsurdnim i netolerantnim". I pored toga, ova Moskovljanka neće podneti nikakvu tužbu, jer je na internetu ionako nastalo dovoljno pometnje povodom njenog slučaja, kako je objasnila švajcarskom listu.
Direktor lozanskog instituta Martin Frajburghaus ostaje pri navedenom argumentu. "Odlučili smo da uvedemo sankcije prema Rusiji, jer Švajcarska oficijelno jedva da nešto preduzima u tom pogledu", objasnio je on. Na Institutu je zastupljeno više nacija i ne radi se o rasizmu, kako je rekao, nego o protestu ove institucije protiv zloupotreba ljudskih prava. "To je bilo jedino rešenje koje smo našli, a po prirodi stvari su sankcionisanjem pogođeni i nedužni ljudi."
S pravne tačke gledišta slučaj je ipak problematičan. Prema ekspertu za radno pravo Remiju Vajleru slobodna volja firme je da nekog ne primi na posao, s tim da lična prava kandidata pri tom ne budu povređena.
U ovom slučaju se radilo protivpravno, smatra ovaj ekspert.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here