Wood RS
Trijumfalan kraj: Orgazam sa gostima

Električni orgazam, jedan od najdugovečnijih bendova na našim prostorima, koncertom u ispunjenoj beogradskoj MTS dvorani proslavio je četiri decenije od objavljivanja trećeg albuma „Les Chancones Populaires”. Srđan Gojković Gile i ekipa su se posle dve godine trijumfalno vratili u nekadašnji Dom sindikata, a spektakl su kao gosti upotpunili unapred najavljeni gosti, dugogodišnji prijatelji i saradnici benda, Zoran Kostić Cane i Anica Dobra. Frontmen Partibrejkersa je, zajedno sa Ljubom Đukićem, vokalno obojio jednu od najznačajnijih numera iz rane faze, “Konobar”, a proslavljena glumica nas je vratila u devedesete hitovima iz “Crnog bombardera” – “Svečane bele košulje” i “Hodam sad kao zombi”.

Set listu koja je brojala više od 30 pesama započela je, simbolično, “Pođimo” koja otvara drugi album “Lišće prekriva Lisabon”. Posle “Dokolice” i “Vudu bluza” , čuveni krokodili koji dolaze spojeni su sa “When the Music Is Over” Dorsa, jednom od pesama sa slavljeničkog albuma. Ostale numere sa “Šansona” odsvirane su u celosti, na repertoaru jedino nisu bili Bitlsi (“Being for the Benefit of Mr. Kite”). Neizostavna je bila “Locomotion”, jedina koja je i do sada konstantno izvođena na koncertima, a čule su se i “The Man Who Sold the World” Dejvida Bouvija, „Citadel” Rolingstonsa, „Blue Moon”, najpoznatija po Elvisovoj interpretaciji, “Metal Guru” (T-Rex)…

U preostalom delu koncerta, bend je, uobičajeno, izveo najuspešnije numere iz svih faza 43 godine duge karijere. Nizale su se “Ja sam težak kao konj”, “Spojimo se sad”, “Da si tako jaka”, “Bejbe, ti nisi tu”, “Igra rokenrol cela Jugoslavija”, “Nemaš nikom ništa da daš”… Efektno Ljubino “Nebo” zaokružio je posle puna dva sata zvaničan deo koncerta, ali tu, naravno, nije bio kraj. Zavesu je spustio nezaobilazni „Zlatni papagaj”, a za bis je izabrana i jedna koja ne spada u prvi ešalon hitova, “Ša la la”. Uz euforiju i ovacije jedini „preživeli” beogradski bend iz perioda novog talasa još jednom je „trijumfovao” u svom gradu.

“Bubanj” ili “Zašto da ne”?

Električni orgazam u poslednje vreme kontinuirano obeležava „okrugle” godišnjice postojanja ili objavljivanja albuma iz osamdesetih, pa ne sumnjamo da će tako biti i 2024. Biće, međutim, zanimljivo da se vidi za šta će se odlučiti. Godine 1984. objavili su manje zapažen album „Kako bubanj kaže”, pa bi logičnije bilo da obeleže tri decenije od dvostrukog „Zašto da ne” (1994), koji i sam Gile ističe kao jedan od ključnih u celoj diskografiji benda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here