Youtube/phoenix
Manuel Saracin

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin kaže da je Kosovo prihvatilo Zajednicu srpskih opština, dodajući da se moraju poštovati sporazumi iz 2013. i 2015. godine, prenosi Kossev.

Saracin kaže da dogovoreni sporazum predstavlja važnu šansu za ceo region na putu ka Evropskoj uniji. Međutim, dodaje, implementacija je ključna kako bi bila „zaista velika priča o uspehu“.

– Mnogi ljudi u regionu će reći da sam idiot jer verujem u pozitivne poteze, ali mi smo u sklopu Berlinskog procesa pokazali da je moguće postići pozitivne sporazume ako razmišljate pozitivno i mislim da Ohrid može biti prekretnica da se situacija u regionu od minus-minus pretvori u plus –  kazao je Saracin.

Nemačka je, dodaje, uglavnom pokušavala da bude od pomoći kako bi se postigao sporazum u Ohridu, ali je i, priznaje, „vršila jak pritisak na obe strane da se slože“.

– Pokušavali smo da im kažemo: Slušajte, ovo je vaša šansa, ne propuštajte ovu šansu, možda nećete dobiti mnogo novih – navodi on.

Međutim, ocenjuje da mnogi ne veruju u „političku volju koja je pokazana u Ohridu“.

– Dakle, odlučujuće je da se sada, putem implementacije, dokaže politička volja – konstatovao je.

Iako je odbio da govori detaljnije o značenju termina „samoupravljanje za Srbe“, koji se navodi u članu sedam osnovnog sporazuma kao obaveza Prištine, Saracin ističe da je sada jasno da moraju da se ispune sporazumi iz 2013. i 2015. godine o Zajednici srpskih opština.

– A član 7. opisuje kako to treba da se učini. Međutim, neću jasno da komentarišem o kom tačno stepenu moći se radi, to je van mojih nadležnosti. Važno je da pronađemo način da dođemo do procesa pronalaženja pravog obima, visine ovih pitanja. O tome se raspravlja u dijalogu – kazao je Saracin.

On, međutim smatra da je Priština prihvatila da ispuni tu obavezu i očekuje da to i pokaže.

– Moj utisak je da je ova, za kosovsku stranu, veoma teška tema Asocijacije opština sa srpskom većinom sada progutana. I Nemačka i međunarodni partneri su uvek bili jasni oko toga da očekujemo od Kosova da to ispuni, a moj utisak je da je to sada prihvaćeno i u Prištini. Možda grešim, ali ovo je utisak sa mojih sastanaka u Prištini da su oni načinili korak napred. I očekujemo da to pokažu i na terenu u narednim danima i nedeljama – rekao je Saracin.

1 COMMENT

  1. Saracinu!
    Gde ti je rezolucija SB 1244? ! Da li ste, slepi, izgubljeni, pa svi o tome cutite, ili ste korisni idioti Dz.B.- a, ili mislite da su SRBI tolike budale? Prestanite sa ucenama drzave, a pojedinci, ako vam nesto duguju, to resite sa njima licno, a ne sa Sbijom.
    Vi ste obicni americki papucari, a pred nama glumite nekakvu “silu”? Sve bi vas najurio, ali i mi imamo nase, tj. vase podpapucare, ali Srbi veruju da ce mo se resiti svih evropskih zgubidana, koji pokusavate, da otimate, lazete, ucenjujete i sto je njgore pljackate Srbiju. Ali zato niste vi krivi, vec “nasi” …, Da li zaista mislite da smo toliko glupi da ne shvatamo sta znaci ZSO?
    Evo sta znaci! Posto su ovi prihvatili “formiranje” “ZSO” to ima samo jedino znacenje, tj. Ne znci nista, osim sto Srbija prihvatanjem njenog postojanja ZSO direktno priznaje postojanje Kosova kao nezavisne, pokrajine sto vi zovete drzava! Sve te vase mahinacije panistava Ustav RS, ukoliko nije tajno promenjen posle referenduma, i rez. 1244. Kao i srpski narod! Zato se nosite sto pre …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here